Burgemeesters: in regeerakkoord meer cyberbeleid

Dit artikel delen:
slot

De onderhandelingen over een nieuw regeerakkoord missen prioriteit voor digitale veiligheid. Veertien cyberburgemeesters roepen op tot meer vaart en borging in het overheidsbeleid. Het liefst zien ze het thema ondergebracht bij één bewindspersoon en één beleidsdepartement. Ook is meer geld voor een lokale aanpak welkom.

De cyberburgemeesters zijn binnen hun regio portefeuillehouder van het cyberbeleid. De veertien stelden een pamflet op waarin zij hun wensen kenbaar maken aan de onderhandelaars over het regeerakkoord.

De wensen zijn ingegeven door de snelle maatschappelijke digitalisering en de risico's die hiermee gepaard gaan. De burgemeesters schrijven dat ze verantwoordelijk zijn voor informatiebeveiliging, voorbereiding op cyberincidenten en online aangejaagde ordeverstoringen en regie van lokaal veiligheidsbeleid waaronder cybercrime.

Support en regie

"Het huidige beleid leidt niet tot wezenlijke verandering"

'We kunnen de rappe ontwikkelingen in de digitale wereld als lokale overheden niet individueel bijbenen. We hebben landelijk support en regie nodig om aan onze verantwoordelijkheden invulling te geven.' Volgens de burgemeesters bestaan weliswaar allerlei proeftuinen, projecten en programma's op landelijk, regionaal en lokaal niveau, maar kunnen deze 'aan kracht winnen'.

De veertien roepen op om te investeren in onderlinge samenhang en structurele middelen. 'Nu kenmerkt het beleid zich door incidentele impulsen en support. Dat leidt niet tot wezenlijke verandering. Ook worden de middelen hierdoor niet altijd efficiënt besteed.' In het pamflet schrijven ze dat het huidige beleid slechts enkele gemeenten vooruitbrengt en niet alle 352 in Nederland.

Een van de initiatiefnemers van het pamflet is burgemeester Martijn Vroom van gemeente Krimpen aan den IJssel. Hij twittert: 'De afgelopen maanden is alles rondom cyber flink in de belangstelling gekomen. Cyber is in. Maar de tijd om dan nu ook echt boter bij de vis en zo, is wel aangebroken. Dit pamflet is helder.'

Naast Vroom ondertekenden ook de burgemeesters van Uithoorn, Diemen, Katwijk, Heerlen, Laren, Wijk bij Duurstede, Heemstede, Heiloo, Meierijstad, Best, Winterswijk, Steenwijkerland en Middelburg de oproep. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-16T11:07:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.