Biden breidt zwarte lijst met Chinese bedrijven uit

Dit artikel delen:

De harde lijn die Donald Trump aannam in zijn handelsrelaties met China krijgt met Joe Biden een vervolg. De president heeft de bestaande zwarte lijst van Chinese bedrijven waarmee Amerikaanse investeerders niet mogen handelen verder uitgebreid.

In totaal staan er nu 59 Chinese ondernemingen op de lijst. Het verbod gaat in op 2 augustus. De meeste bedrijven die erop staan, zijn dezelfde als op Trumps lijst, zoals Huawei, de drie grote Chinese telecomoperatoren China Telecom, China Unicom en China Mobile, en chipfabrikant SMIC (Semiconductor Manufacturing International).

Nieuw zijn Zhonghang Electronic Measuring Instruments, Jiangxi Hongdu Aviation Industry en China Avionics Systems. Een van de bekendste nieuwelingen is camerafabrikant HikVision, een bedrijf bekendstaat om ai-camera’s en gezichtsherkenningstechnologie. Een verschil met de eerdere lijst is dat het investeringsverbod niet meer geldt voor dochterbedrijven, tenzij ze op een speciale, aparte lijst staan. 

De lijst van Trump werd eerder succesvol aangevochten door enkele Chinese bedrijven bij Amerikaanse rechtbanken. Daarom werd deze aangepast en werden de voorwaarden herzien, klinkt het bij de Amerikaanse overheid. Op die manier bleef de lijst juridisch onderbouwd. 

Volgens de regering-Biden zal de lijst in de toekomst uitgebreid worden met meer Chinese bedrijven. Zo wil de Amerikaanse overheid er zeker van zijn dat ‘Amerikanen de militaire industrie van China niet financieren’. De Chinezen zelf reageren ‘not amused’. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt te bekijken ‘hoe ze de rechten en belangen van Chinese bedrijven kan beschermen’. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-04T10:29:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.