Amber Alert voorlopig gered

Minister Grapperhaus stuurt politie terug naar onderhandelingstafel met Netpresenter

Dit artikel delen:
boei hulp

Amber Alert blijft voorlopig doorgaan als alarmeringsdienst voor vermiste kinderen. Het contract tussen het softwarebedrijf Netpresenter dat de Nederlandse versie van dit systeem ontwikkelde en beheert, en de politie wordt verlengd tot 1 oktober. Beide partijen moeten voor die datum een constructie bedenken waarmee de voordelen van het succesvolle Amber Alert en de naam behouden blijven.

Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) geeft uitvoering aan een motie van JA21-kamerlid Joost Eerdmans die voorkomt dat Amber Alert per 22 juli moet stoppen. Hij stuurt de politie terug naar de onderhandelingstafel met Frank Hoen, directeur van Netpresenter.

De bewindsman werd vanmiddag geconfronteerd met felle pleidooien in de Tweede Kamer pro Amber Alert. Een grote meerderheid is er namelijk allerminst van overtuigd dat alertering via Burgernet effectief werkt, zoals de politie meent. Amber Alert is volgens de Kamer de meest doeltreffende manier om kinderen op te sporen die vermist raken, ontvoerd worden of in levensgevaar verkeren. 

Dichter bij Burgernet brengen

De motie dringt erop aan Ambert Alert en Burgernet dichter bij elkaar te brengen waarbij de voordelen van Netpresenter's oplossing behouden blijven. Grapperhaus noemde het van belang dat de politie er samen met de huidige eigenaar van Amber Alert goed uitkomt. Hij is het met het SP-kamerlid Michiel van Nispen eens dat de politie er geen prestigestrijd van moet maken.

Het VVD-kamerlid Ingrid Michon-Derkzen zei dat Amber Alert goed werk heeft gedaan. Het systeem dat wordt gebruikt, is ondergeschikt. Volgens haar moeten we alles uit de kast halen om de sterke punten van Amber Alert zoals een grote naamsbekendheid te behouden. Lilian Helder (PVV) noemde Amber Alert een zaak van leven of dood. Een alarm via Amber Alert werkt beter dan via Burgernet, zei ze.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Ministerie van Justitie en Veiligheid

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-24T15:50:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.