AP-voorzitter Wolfsen krijgt nieuw mandaat

Dit artikel delen:

Aleid Wolfsen

De ministerraad heeft ingestemd met het voornemen van minister Dekker voor Rechtsbescherming om Aleid Wolfsen te herbenoemen als voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) per 1 augustus 2021 voor een periode van vijf jaar. Wolfsen volgde in vanaf augustus 2016 Jacob Kohnstamm op voorzitter van de AP. Eerder was hij al verbonden aan de AP als lid van de raad van advies.

De AP is de onafhankelijke toezichthouder op de bescherming van persoonsgegevens, zoals vastgelegd in onder meer de AVG.

Op 1 augustus aanstaande loopt de huidige termijn van Wolfsen af. Op grond van artikel 7 van de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming kan de voorzitter van de AP éénmaal worden herbenoemd voor een termijn van vijf jaar.

Ontoereikend

Wolfsen bepleitte recent dat de 'ombudsman voor de privacy' van het Rijk structureel een jaarlijks budget van honderd miljoen euro nodig heeft om zijn taken als privacytoezichthouder goed te kunnen uitvoeren. De AP heeft sinds de invoering van de AVG zijn handen vol aan het opvolgen van gemelde datalekken en klaagt steen en been over gebrek aan financiën en personeel. Het overgrote deel van de meldingen komt daardoor op de grote stapel terecht en sancties worden amper opgelegd.

Begin van deze maand legde de waakhond nog wel een orthodontiepraktijk een boete op van 12.000 euro. De praktijk krijgt de boete omdat nieuwe patiënten zich via een onbeveiligde website konden aanmelden. Hierdoor liepen patiënten de kans dat gevoelige gegevens, zoals hun BSN, in verkeerde handen zouden terechtkomen.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij AP

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-28T11:59:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.