Utrecht maakt werk van mismatch ict-arbeidsmarkt

Dit artikel delen:

Met de oprichting van de Utrecht Tech Community (UTC) slaan onderwijs, bedrijfsleven en de gemeente Utrecht de handen ineen om iets te doen aan het tekort aan gekwalificeerd ict-personeel. Het UTC wil een netwerkrol spelen bij lopende arbeidsmarktinitiatieven en wil binnen twee jaar zelf tien loopbaanprojecten hebben opgetuigd.

Het UTC (niet te verwarren met de Utrechtse Taxi Centrale) wil er voor zorgen dat er in de regio Utrecht een betere aansluiting komt tussen het ict-onderwijs en de arbeidsmarkt. Daarnaast zet de stichting in op het promoten van werken in de ict-sector, in het bijzonder in de regio Utrecht.  

Naast een netwerkrol, door verbindingen te leggen tussen kennisinstellingen, overheidsorganisaties en bedrijven, wil het UTC de komende twee jaar tien arbeidsmarktprojecten op poten zetten. Onder meer op het vlak van om- en bijscholing, begeleiding van school naar werk (met name op mbo-niveau sluiten opleiding niet goed aan op wat er op de arbeidsmarkt wordt gevraagd) en het versterken van het ict-ondernemerschap. Daarnaast ondersteunt de stichting bestaande initiatieven als Digitale werkplaats MKB, IT-Career Center Utrecht en Techgrounds.

Subsidie

Verder wil het UTC de regio Utrecht beter profileren als 'de plek met de hoogste ict-bedrijvigheid van Nederland'. Niet alleen op regionaal en landelijk niveau maar ook op internationale schaal. Dat is handig met het oog op de verantwoording voor de bijdrage van ruim 1,8 miljoen euro uit het subsidieprogramma ‘Kansen voor West’, een initiatief van React-EU. Met dit programma investeert de Europese Unie in regionale samenwerkingsverbanden op het gebied van duurzaamheid en ict.  

De stichting heeft de ambitie om over twee jaar zelfvoorzienend te zijn en geld op te halen via leden. Het doel is om ruim tweehonderd betalende leden binnen te halen.  

Marjolijn Zwetsloot is benoemd tot directeur van de UTC. Zij is programmamanager bij Hogeschool Utrecht (HU) op het gebied van digitale transformatie. De stichting wordt bijgestaan door een raad van toezicht, bestaande uit Rients Schuddebeurs (directievoorzitter Rabobank Utrecht), Arjan van den Born (directeur Regionale Ontwikkelmaatschappij Utrecht Region) en Ron de Mos (oud-directeur van -voorzichter CA-ICT).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-05T11:39:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.