Amber Alert zeker tot 22 november in de lucht

Dit artikel delen:

Het landelijke vermiste kinderalarm Amber Alert blijft zeker tot 22 november 2021 actief. De tijdelijke verlenging komt er na een unanieme motie van de Tweede Kamer. Dat meldt de partij achter de berichten over vermiste kinderen en kinderen in acuut gevaar in een persbericht.

Politie

Op 1 april 2021 kondigde de Nationale Politie aan om per 22 juli te stoppen met Amber Alert. De politie zou vanaf die datum de meldingen van vermiste kinderen via Burgernet versturen.

Eind juni nam de Tweede Kamer unaniem een motie aan waarin werd verzocht om de overeenkomst met Amber Alert te verlengen met een bepaalde termijn.

Amber Alert: ‘De motie roept de politie en ons op om in de tussenperiode in samenspraak te komen tot een constructie waarbij de voordelen van Amber Alert, waaronder het bereik, de naamsbekendheid, de samenwerking met partnerorganisaties en de internationale inzet, zo veel als mogelijk behouden blijven.’

Technisch beheer, aanbesteden?

Er is sinds de aankondiging dat Amber Alert stopt, discussie over het aflopen van het contract met softwarebedrijf Netpresenter, dat sinds eind 2008 Amber Alert in Nederland in de lucht houdt.

De vraag is of bij een verlenging een aanbesteding noodzakelijk is. Er is daarmee dus gedoe over het technisch beheer. Amber Alert stelt bovendien dat het een groter bereik heeft dan Burgernet dat de politie wil inzetten als opvolger. Bijvoorbeeld voor alerts buiten de landsgrenzen.

Ook is volgens hen bij een Amber Alert voor iedereen direct duidelijk waar het over gaat. Bij Burgernet-berichten worden naast meldingen van vermiste personen ook vermissingen van voertuigen, diefstallen, overvallen en verdachte situaties gemeld.

Alerts

Amber Alerts en Vermist Kind Alerts worden uitsluitend op verzoek van de politie verspreid. Gemiddeld één à twee keer per jaar stuurt de politie een Amber Alert uit voor een ontvoerd of vermist kind in direct levensgevaar.

Ongeveer vijftien keer per jaar wordt een Vermist Kind Alert uitgestuurd om extra aandacht te vragen voor een vermissing. Een Vermist Kind Alert is géén Amber Alert. Bij een Vermist Kind Alert maakt de politie zich ernstige zorgen om het welzijn van het kind en is snel en gericht handelen noodzakelijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-26T10:59:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.