Nieuw model identiteitskaart ingevoerd

Dit artikel delen:

De vernieuwde Nederlandse identiteitskaart die gisteren is ingevoerd, bevat een aantal nieuwe kenmerken en vingerafdrukken van de kaarthouder op de chip. Op de achterkant van de kaart zit een qr-code met het burgerservicenummer (bsn).

Door de toevoeging van de EU vlag met letters NL, een gewijzigd kinegram (zilverkleurig plaatje dat verandert naar gelang de invalshoek van het licht) en twee vingerafdrukken van de kaarthouder in de chip (net als het paspoort) voldoet dit nieuwe model aan de Europese verordening. 

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) denkt dat het nieuwe model nog veiliger en betrouwbaarder is. Daarin zijn verschillende (echtheids)kenmerken toegepast zoals een gemetalliseerd beeld, dat van vorm en kleur kan wijzigen, en fluorescerende patronen.

Afgelopen januari werd al bekend dat de vernieuwde identiteitskaart is uitgerust met een chip met een inlogfunctie voor een hoger niveau van beveiliging. Daarmee is via DigiD in te loggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of pensioenfonds. Dit geeft extra zekerheid bij de bescherming van iemands gegevens. Organisaties hebben de zekerheid dat gegevens met de juiste persoon worden gedeeld. 

Mechanismen

De Nederlandse identiteitskaart heeft sinds januari op de voorkant een 'card access number' (can). Dit is een zes-cijferig nummer. Om een beveiligd kanaal op te zetten tussen de chip en een inspectiesysteem kan het can als wachtwoord gebruikt worden bij het opzetten van  de verbinding. 

In de chip zijn persoons- en documentgegevens opgeslagen. Deze chip kent mechanismen als basis-toegangscontrole, ‘password authenticated connection establishment’, chipauthenticatie en actieve en passieve authenticatie. Voor het controleren van de authenticiteit van de gegevens in de chip is het noodzakelijk te beschikken over het zogenoemde CSCA-certificaat. 

De ‘nieuwe’ identiteitskaart is ontwikkeld door de huidige leverancier van het paspoort en de id-kaart: ID&D. Dat is een onderdeel van het Franse beveiligingsbedrijf Idemia.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-03T09:28:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.