Ict-ondernemers ontvingen te veel loonsteun

Dit artikel delen:
Hulp

Ict-ondernemers zijn over het algemeen te pessimistisch geweest over hun omzetontwikkeling tussen maart 2020 en maart 2021. Naast financiële dienstverleners, ingenieursbureaus en dierenartsen wordt de ict genoemd als een van de sectoren waar gemiddeld te veel loonsteun is uitgekeerd. Te hoge NOW-loonvoorschotten zullen moeten worden terugbetaald aan de overheid.

Dit blijkt uit onderzoek van Follow The Money (FTM). In totaal is in een jaar tijd in Nederland bijna zeven miljard euro teveel aan NOW-subsidies uitgekeerd. Het UWV schat dat zo’n 94.200 bedrijven geld terug moeten betalen. Soms zal dat pas in 2026 gebeuren. Het kost het UWV tijd om de definitieve berekeningen te maken. 

Volgens FTM heeft met name de uitzendbranche de NOW-regeling wel erg gemakkelijk weten te vinden. Uitzendbureaus wisten in een jaar tijd ruim 1,4 miljard euro op te strijken. De onderzoeksjournalisten vinden dat opmerkelijk omdat de omzet alleen in het begin van de lockdown tot en met mei 2020 (NOW1) terugliep. Om in aanmerking te komen voor NOW-subsidie moeten drie maanden achtereen gemiddeld twintig procent omzetverlies lijden.

Overeen

De bevindingen van FTM komen overeen met die van drie ambtenaren van het ministerie van Financiën. In het economenblad ESB schreven zij dat massaal te veel loonsteun is aangevraagd. Ruim zeventig procent van de ondernemers die in de periode maart 2010 tot oktober 2010 NOW-steun aanvroegen, moet dit geld (deels) terugbetalen. Ze raamden hun omzetverlies te pessimistisch in. Op basis daarvan kregen ze een voorschot van tachtig procent van de aangevraagde steun. Ze konden daarmee de lonen doorbetalen. In de ict-sector moet gemiddeld zestig procent van de steun in de eerste periode (NOW1) terug worden betaald. Tijdens NOW2 (1 juni tot 1 september) bedraagt dit percentage 43. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij UWV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-10T10:06:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.