Aanslagen versterken roep om bewaarplicht

Dit artikel delen:

Groot-Brittannië heeft deze week in de Europese Raad van ministers een nieuw voorstel ingediend om informatie over telefoon en internet jarenlang te bewaren. Met deze maatregel wil het EU-lid terroristische aanslagen in de toekomst voorkomen.

Deze week riep EU-voorzitter Groot-Brittannië de Europese ministers van binnenlandse zaken en justitie voor spoedoverleg bijeen om maatregelen tegen terroristische aanslagen af te spreken. De bewaarplicht vervult daarin een belangrijke rol, omdat opsporingsinstanties deze informatie nodig hebben voor het blootleggen van terroristische netwerken. De Europese koepelorganisatie European Digital Rights heeft EU-voorzitter Tony Blair deze week een protestbrief gestuurd. De organisatie vindt dat deze maatregel de privacy en het recht op vrije meningsuiting van onschuldige burgers en inwoners te veel aantast.

Als het nieuwe voorstel van Groot-Brittannië steun krijgt, is dat goed nieuws voor Justitie-minister Donner. De Tweede Kamer legde Donner enige weken terug in een motie een spreekverbod op over de bewaarplicht, omdat hij onvoldoende nut en noodzaak van de maatregel had aangetoond. Verder bepaalde de Eerste Kamer recent dat de bewindvoerder eerst met betere argumenten moet komen voordat hij afspraken maakt met Europese collega-ministers. Donner heeft de Erasmus-universiteit een onderzoek laten doen naar de bewaarplicht. Dit onderzoek is zeer kritisch ontvangen. Het Internet Service Provider Overleg heeft deze week de regering in een brief opgeroepen voorzichtig te zijn met een bewaarplicht, omdat het technisch niet te realiseren en zeer kostbaar is.

Voor meer details over het Erasmus-rapport zie de Computabble van 15 juli 2005

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-15T10:13:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.