AP vindt dat KVK zzp-adressen moet afschermen

Dit artikel delen:

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) roept de Kamer van Koophandel (KVK) op om het woonadres van zelfstandig ondernemers af te schermen. De gegevens moeten alleen beschikbaar zijn voor bepaalde beroepsgroepen en instanties, zoals advocaten en deurwaarders. Dat schrijft de privacywaakhond in een wetgevingsadvies aan demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken.

Het is voor veel thuiswerkende zelfstandig ondernemers een doorn in het oog: hun woonadres is zichtbaar voor iedereen die het openbare Handelsregister van de KVK raadpleegt. Kwaadwillenden kunnen de gegevens misbruiken, bijvoorbeeld voor stalking of bedreiging. Het register toont alleen het woonadres indien de ondernemer geen zakelijk vestigingsadres heeft.

Volgens de AP is er geen noodzaak om adressen van zzp'ers via het Handelsregister openbaar te maken. Bedrijven gebruiken het register om te controleren of de persoon met wie ze zaken doen, ook bevoegd is om dit te doen namens de onderneming in kwestie. Bij zzp'ers is dat niet aan de orde: hij of zij is zelf de onderneming. Bovendien verplicht de wet bedrijven om op elke factuur een adres te vermelden.

De privacywaakhond roept de KVK op om het systeem om te draaien, waarbij adressen van zzp'ers standaard niet openbaar zijn. Ze zouden alleen beschikbaar moeten zijn voor bijvoorbeeld advocaten, notarissen, deurwaarders en misschien journalisten.

Wijziging Handelsregisterbesluit

De AP adviseert de demissionair staatssecretaris ook om een voorgenomen wijziging van het Handelsregisterbesluit te herzien. Het ministerie wil alle adressen in het register afschermen, behalve wanneer het zakelijke vestigingsadres gelijk is aan het woonadres, zoals bij thuiswerkende zzp'ers. De mogelijkheid om het adres bij bedreiging af te schermen, vervalt voor deze groep ondernemers. Volgens de waakhond is de thuis-zzp'er daarmee slechter af dan voorheen. De afschermingsmogelijkheid moet dan ook blijven, aldus de AP.

De openbaarheid van gegevens in het Handelsregister is al geruime tijd onderwerp van discussie. De wet bepaalt dat een groot deel van het register openbaar is en dat de KVK verplicht is gegevens te leveren als mensen daarom vragen. Er zijn echter zorgen om de privacy en veiligheid. Zo vindt Stichting Privacy First dat de voorgenomen uitbreiding van het Handelsregister met het zogeheten ubo-register (ultimate beneficial owner) Europees privacyrecht schendt. Bovendien vrezen sommige ondernemers dat criminelen het register gaan misbruiken voor chantage, afpersing of zelfs ontvoering. Anderen vinden dat de KVK geen persoonsgegevens van ondernemers mag doorverkopen aan derden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij AP

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-25T16:24:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.