Justitie, politie en TNO intensiveren samenwerking

Meer tech nodig in strijd tegen criminaliteit

Dit artikel delen:
Security onderzoek digital forensics

Het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) en politie trekker nauwer op met TNO. De strijd tegen ondermijnende criminaliteit vraagt daar om. Ook cybersecurity en crisisbeheersing moeten verbeteren.

De uitdagingen op het terrein van veiligheid worden groter, en de impact van technologie daarop ook. Hiervoor is meer en beter onderzoek nodig, stellen de drie partijen. Door nauwere samenwerking zijn bestaande technologieën en nieuwe innovaties beter aan elkaar te koppelen. De kennis die TNO ontwikkelt, gaat zo veel directer bijdragen aan een veiliger Nederland.

Paul de Krom, ceo van TNO, constateert dat onderzoek op gebied van veiligheid de afgelopen jaren is toegenomen. Dick Schoof, secretaris-generaal van JenV, noemt innovatie van cruciaal belang voor onze veiligheid. Hij noemt als voorbeeld de deep-fakes. ‘Juist nu we zoveel thuiswerken is het nog belangrijker geworden om er zeker van te zijn dat degene die je op het beeldscherm ziet, ook echt degene is die je denkt dat het is. We moeten dus ook technologie ontwikkelen die ons daarbij helpt, en dat kunnen we niet alleen.’

Innovatie op de werkvloer

"Technologie is voor de politie een strategisch onderwerp"

Veruit de grootste afnemer van de kennis van TNO op het terrein van veiligheid is de politie. Innovatie ontstaat vaak op de werkvloer, en de werkvloer bij de politie begint gewoon op straat. Ook daar moeten nieuwe, en vooral privacy-vriendelijke technologieën helpen om Nederland veiliger te krijgen.

Als eerste grote overheidsorganisatie binnen de Rijksoverheid heeft de politie technologie en innovatie op het allerhoogste bestuurlijke niveau belegd: in de korpsleiding. Volgens lid van de korpsleiding Henk Geveke is dit een heel logische stap. Hij zegt: ‘Technologie is voor de politie immers een strategisch onderwerp. De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en kunnen grote impact hebben op het werk van alle politiemensen, of ze nu in de handhaving, noodhulp, opsporing, dienstverlening of bedrijfsvoering werken.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Ministerie van Justitie en Veiligheid

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-03T13:30:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.