Capgemini doet herbouw Digipoort

Atos, CGI en Visma in minicompetitie verslagen

Dit artikel delen:
Handen schudden

Capgemini gaat de huidige Digipoort volledig herbouwen. Logius gunt de aanbesteding van het nieuwe Digipoort-nok (nadere overeenkomst) definitief aan deze it-dienstverlener. Ook over de migratie, doorontwikkeling en beheer zijn afspraken gemaakt. De overeenkomst voorziet in een vernieuwing van de Digipoort Basis Applicatie. Ook de machtigingsvoorziening van Digipoort hoort hierbij.

Met Capgemini was al een raamovereenkomst afgesloten waarna het bedrijf kon meedingen naar zogeheten nadere overeenkomsten (nok’s) om Digipoort te herbouwen. Digipoort omvat het elektronisch bestuurlijk berichtenverkeer tussen belanghebbenden en een specifiek overheidsorgaan en maakt deel uit van de Gegevensuitwisseling dienstverlening. Om te voorkomen dat er een te grote afhankelijkheid van één leverancier ontstaat, is het project Gegevensuitwisseling dienstverlening in vier delen opgeknipt. 

Een minicompetitie besliste over de definitieve aanbesteding. Behalve Capgemini deden Atos, CGI en Visma Connect mee. Het onderdeel Berichtenbox voor Burgers en Ondernemers werd eerder gegund aan CGI. Capgemini won ook de nok Swift.

Contractwaaarde

De aanbesteding herbouw Digipoort heeft naar verwachting een jaarlijkse contractwaarde van 3,5 tot 5,5 miljoen euro exclusief btw. De herbouw geschiedt op basis van een microservices-architectuur op een container-platform. Dit draait binnen de overheidsdatacenters. De Digipoort-overeenkomst behelst in beginsel de levering van agile-teams. De mogelijkheid bestaat tot op- en afschalen. Verwacht wordt dat de kosten tijdens de herbouw hoger liggen dan tijdens de daarop volgende fasen van beheer en doorontwikkeling.

Aanvankelijk koos het ministerie van BZK, waaronder Logius valt, voor maximaal hergebruik van bestaande softwarecode. De volledige verantwoordelijkheid zou middels een resultaatverplichting worden gelegd bij de leverancier van de herbouw. Na onderzoek bleek dat dit toch niet zo handig was. Maximaal hergebruik was complexer dan eerder gedacht. Ook de documentatie en informatie waren onvoldoende voor potentiële leveranciers om een resultaatverplichting aan te kunnen gaan. Bovendien kende dit scenario een veel langere doorlooptijd heeft dan eerder was geraamd. 

Daarom werd uiteindelijk gekozen voor nieuwbouw op basis van opensource. Daarmee is afgestapt van het  hergebruik van bestaande code, zoals ook het Bureau ICT-toetsing (BIT, tegenwoordig Adviescollege ICT-toetsing) adviseerde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-23T11:16:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.