Uitmester informatiehuishouding Rijk vooral aanjager

Dit artikel delen:

Het kabinet wil nog dit jaar een regeringscommissaris benoemen voor het op orde brengen van de informatiehuishouding bij het Rijk. Inmiddels zijn de taken voor deze nieuwe tijdelijke functie afgebakend. Deze commissaris krijgt vooral een aanjaagfunctie.

Dit schrijft staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) aan de Tweede Kamer.

De nieuwe regeringscommissaris wordt het gezicht van de verbetering van de informatiehuishouding binnen het Rijk. Daar schort het namelijk behoorlijk aan. Tot en met 2026 is voor het opkalefateren hiervan 787 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het kabinet kondigde de tijdelijke functie van regeringscommissaris aan als reactie op de toeslagen-affaire. Het rapport 'Ongekend onrecht' gaf daar aanleiding toe. 

De regeringscommissaris zal als aanjager ministeries aanspreken op verbeteringen en krijgt een rol als boegbeeld. De functionaris moet politiek en bestuurlijk draagvlak verwerven voor zaken die de voortgang en aanpak kunnen versterken. Zeker bij een ‘stroperige’ overheid is dat geen sinecure.

Adviesorgaan

De benoeming geldt voor ongeveer twee jaar. Aan de termijn komt in principe een einde als het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (O&I) eenmaal goed draait. Dit adviesorgaan wordt belast met de controle op de uitvoering van de Wet open overheid die volgend jaar mei in werking moet treden. Knops benadrukt dat tussen de regeringscommissaris en dit onafhankelijke Adviescollege O&I een goed samenspel moet komen. Ook moet deze tijdelijke functionaris een verbindende rol spelen tussen de verschillende organisaties bij de informatiehuishouding. Hij of zij gaat in een complex bestuurlijk veld opereren. 

Want primair zijn de ministeries zelf voor hun informatiehuishouding en archivering verantwoordelijk. Vooruitlopend op de komst van een regeringscommissaris zijn sturing en toezicht al versterkt. Zo is het toezicht op de Archiefwet uitgebreid. Hiermee is de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed (O&E) belast.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Open Overheid is natuurlijk goed, maar dit profiel is weer het slapst denkbare; pappen en nathouden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-26T12:05:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.