Kamer maant overheid tot spoed bij digitale toegang

Dit artikel delen:

De Tweede Kamer wil dat de overheid haast gaat maken met de digitale toegankelijkheid. De parlementariërs Bisschop (SGP), Ceder (CU) en De Kort (VVD) dringen daarop aan in een motie.

Ze vragen de regering in het eerste kwartaal van 2022 een stappenplan naar de Kamer te sturen. Dat plan moet voorzien in het zo snel mogelijk voldoen aan de eisen van het besluit digitale toegankelijkheid overheid.
 
Uit de Monitor digitale toegankelijkheid 2021 blijkt dat slechts vier procent van de overheidswebsites volledig digitaal toegankelijk is. Dat wil zeggen dat ze aantoonbaar toegankelijk zijn voor burgers met een beperking. Bijna een kwart voldoet gedeeltelijk. De problemen zijn benoemd, terwijl maatregelen zijn gepland. Nog eens een klein kwart heeft de eerste maatregelen genomen. Vijftien procent voldoet niet. twee derde geeft geen informatie.

Ook aan de apps van de overheid mankeert veel. Van de 108 apps met een toegankelijkheidsverklaring voldoet alleen de Berichtenbox-app volledig aan alle eisen. 22 apps voldoen gedeeltelijk. 27 apps hebben ‘eerste maatregelen genomen’, maar zijn er nog allerminst. De overige 58 apps voldoen niet aan de toegankelijkheidseisen.

De Kamerleden wijzen erop dat al sinds september 2020 voor websites en apps allerlei eisen voor toegankelijkheid gelden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tjonge jonge, de Kamer maant aan tot spoed? Het toegankelijk maken van websites van de overheid speelt al meer dan 10 jaar en zelfs 'dwang' via wet- en regelgeving leidt er niet toe dat gemeenten en de Rijksoverheid eindelijk gaan doen wat ze behoren te doen. Het ene na het andere onderzoek toont aan dat "de Overheid" gewoon maling heeft aan de regels.

En niemand grijpt in! Ja, men maant nu toe spoed. Men wil en gaat dit gewoon niet doen, gewoon maling aan.

Maar feitelijk zouden die regels er helemaal niet eens moeten zijn. Iedere fatsoenlijke overheidsinstantie die inclusiviteit zou al uit zich zelf zich verantwoordelijk moeten voelen om nu eindelijk dit probleem eens aan te gaan pakken.

Maar het heeft eenvoudig weg geen enkele prioriteit. Want het is misschien niet eenvoudig en misschien is 100% toegankelijk wel een utopie, maar dat je nu nog moet beginnen terwijl je al meer dan een JAAR zouden moeten voldoen slaat natuurlijk nergens op.

Maar er staan ook geen sancties op en dus zullen we nog in lengte van jaren dit soort berichten gaan zien en zullen de rapporten die vaststellen dat men het nog steeds niet heeft geregeld ook de komende jaren. Over minachting voor de burger gesproken. Schaam je diep!

Alleen eerst nog ff kabinet formeren.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-09T09:54:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.