Gezichtsherkenning mag alleen als burger nadelen kent

Dit artikel delen:

Het is belangrijk dat burgers zich bewust zijn van de voor- en nadelen van gezichtsherkenning. Alleen dan kunnen zij goede keuzes maken.

Demissionair minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) benadrukt dat in antwoord op Kamervragen van het FvD. Aanleiding was de toepassing van gezichtsherkenning als identificatiemiddel naast de coronacheck op festivals in Limburg. 

Volgens de bewindsman was uitdrukkelijke toestemming van de festivalbezoekers nodig. Voor het aannemen van rechtsgeldige toestemming stelt de AVG strikte voorwaarden. Eén van die condities is dat de betrokkene voldoende moet zijn geïnformeerd. De toestemming moet ook vrijelijk zijn gegeven. Minister Dekker heeft geen redenen aan te nemen dat bij deze festivals niet aan de wettelijke vereisten is voldaan. 

De wet verplicht de organisator ook alleen de biometrische gegevens te verwerken van personen die daarvoor toestemming hebben verleend, en niet die van derden. Overigens is gezichtsherkenning ook toegestaan als dat noodzakelijk is vanwege zwaarwegend algemeen belang, bijvoorbeeld het beveiligen van een kerncentrale.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-07T09:45:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.