EU zet artificiële intelligentie in tegen witwassers

Dit artikel delen:

De Europese Commissie heeft sinds deze zomer een nieuwe organisatie opgezet om illegale geldstromen op te sporen en tegen te gaan. Trace, zoals het initiatief heet, gebruikt de modernste ai-technologie om witwassers en cybercriminelen het leven zuur te maken.

Trace is een initiatief van zeventien organisaties, waaronder het Britse Tax Justice Network, Expert System Iberia uit Spanje, de Baskische politie, het Vienna Center for Societal Security en het Franse PrivaNova. De coördinatie is in handen van professor Umut Turksen van de universiteit van Coventry. Het initiatief kreeg zeven miljoen euro steun uit het Europese Horizon 2020-programma.

Illegale geldstromen traceren

Het initiatief helpt de komende drie jaar politiediensten om illegale geldstromen op te sporen, in kaart te brengen en op te rollen. Doordat georganiseerde misdaadnetwerken grensoverschrijdend handelen en zowel juridische mazen als geavanceerde technologie gebruiken, is het notoir moeilijk om verborgen en illegale geldstromen te traceren. In Trace ontwikkelen de partners samen oplossingen voor databeheer, in combinatie met ai-analyse. Dat moet de kansen voor overheden vergroten bij het opsporen en terugvinden van illegale geldstromen en het verkrijgen van gerechtelijk bewijsmateriaal.

Het project ontwikkelt een opensource-framework voor het opzetten van witwasonderzoeken. Het framework kan worden aangepast aan de individuele noden van de verschillende nationale opsporingsdiensten. Zo kunnen onderzoekers ermee in elke taal gegevens uit databanken en van het internet schrapen, deze in het Engels vertalen, analyseren en de resultaten presenteren. Hierdoor kunnen ook politiediensten onderling efficiënter samenwerken.

Risicoprofielen

‘Het is een grote uitdaging om een empirisch onderbouwd en gemeenschappelijk inzicht in illegale geldstromen te ontwikkelen, aangezien criminele netwerken op wereldschaal opereren. Wij zien dan ook een dringende behoefte aan het opstellen van risicoprofielen en inlichtingen op basis van real-time analyse van dergelijke illegale geldstromen. Trace speelt op deze uitdaging in door een flexibel open-source platform te bieden voor het opsporen en analyseren van grensoverschrijdende geldstromen die door criminelen en terroristen worden gebruikt’, aldus professor Turksen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-23T10:12:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.