D66 krijgt in nieuwe kabinet post digitalisering

Dit artikel delen:

D66 krijgt in het nieuwe kabinet een dikke vinger in de pap bij de digitalisering van Nederland. Deze partij levert de nieuwe staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering.

Oud-Kamerlid Kees Verhoeven, thans adviseur digitale transformatie bij de brancheorganisaties Dutch Data Center Association (DDA) en de Fiber Carrier Association (FCA), geldt in Den Haag als een serieuze kanshebber. Hij kent de dossiers en weet de ict-vraagstukken bij de rijksoverheid aardig te doorgronden.

Maar Verhoeven heeft in het verleden meerdere malen aangegeven dat hij geen politieke functie meer wil. Het oud-Kamerlid wil bovendien tijd voor zijn gezin. De D66-er heeft ook geen affiniteit met koninkrijksrelaties. Als in de verre toekomst ooit op hem een beroep zou worden gedaan, verkiest hij een ministerschap boven een staatssecretariaat. Verhoeven heeft eerder namelijk betoogd dat digitalisering een eigen zetel in de ministerraad nodig heeft en niet een combinatiepost onder BZK. Frank Weerwind zou volgens insiders in Den Haag worden gevraagd voor de functie van staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering.

D66 levert verder de minister van Financiën, een centrale positie als het om de centen gaat. Ook Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) alsmede Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) belanden bij de partij van Sigrid Kaag. Beide laatste ministeries hebben relatief omvangrijke begrotingen. Ook Rechtsbescherming, Defensie (met lastige ict-dossiers), Klimaat en Energie krijgen een D66’er als minister. Via een staatssecretariaat heeft D66 bovendien nog de media onder zich.

Andere posten

De VVD gaat bij Economische Zaken en Klimaat aan de touwtjes trekken. Het telecombeleid valt tot nu toe onder dat departement maar wellicht gaat dat ook naar de nieuwe staatssecretarispost van Koninkrijksrelatie en Digitalisering. De liberalen hebben in het verleden al veelvuldig de ministerpost van EZK bekleed vanwege het belang voor het bedrijfsleven. Ook krijgt de VVD de portefeuille Justitie en Veiligheid toebedeeld. Ferd Grapperhaus vertrekt dus zeker bij dat ministerie.

Het CDA heeft Binnenlandse Zaken ‘veroverd’, waar de Omgevingswet kan uitgroeien tot een hoofdpijndossier. Ook Sociale Zaken en Werkgelegenheid krijgt een christendemocraat als politiek leider. De partij mag ook de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat leveren. De ChristenUnie heeft geen voor de it belangrijke ministerposten bemachtigd.

Vanaf 2 januari komt er meer zekerheid over de invulling van de bestuursfuncties. Premier Rutte voert tot en met 6 januari gesprekken met kandidaten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik verwacht van deze D66 Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering weinig tot niets.
De échte reus op dit gebied - Jacob Kohnstamm - had er al een dobber aan.
Over oorzaken en gevolgen zijn al genoeg rapporten verschenen.

Koninkrijksrelaties en Digitalisering. Effe denken. Voor het één heb je diplomatieke/politieke/communicatie skills nodig. Voor het ander is veel ICT-ervaring sterk aanbevolen. Zoals zo vaak bij ICT vacatures wordt er weer gezocht naar een schaap met vijf poten. Ik ben benieuwd wie het gaat worden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Ministerie van Justitie en Veiligheid

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-30T12:22:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.