Microsoft schakelt IPv6 bij gemeente automatisch in

Dit artikel delen:
IPv6

Microsoft schakelt vanaf 26 januari gefaseerd de IPv6-ondersteuning in van alle e-mailverkeer van overheden die Exchange Online gebruiken, te beginnen met de gemeenten. Tot dusver moesten de organisaties expliciet vragen om IPv6-activatie. Sinds begin dit jaar moeten overheden met hun e-mail en websites bereikbaar zijn via het nieuwe internetprotocol.

De automatische inschakeling van IPv6 op het veelgebruikte gehoste e-mailplatform van Microsoft is het resultaat van een afspraak tussen de leverancier en de Nederlandse overheid. Doel van de afspraak is om overheidsorganisaties snel te laten voldoen aan de wettelijke verplichting om hun mail en sites IPv6-toegankelijk te hebben.

Ondanks deze verplichting per 1 januari hebben ongeveer zes op de tien overheidsorganisaties die Exchange Online gebruiken, de e-maildienst nog niet IPv6-toegankelijk laten maken door Microsoft. De leverancier begint vanaf 26 januari met de gefaseerde IPv6-activatie van gemeenten. In de loop van het voorjaar volgen andere overheidsorganisaties. Zij worden tijdig geïnformeerd.

IPv6TeamOverheidNL

De overheid heeft een speciaal projectteam dat organisaties ondersteunt bij de implementatie van het nieuwe internetprotocol. Het zogeheten IPv6TeamOverheidNL is opgericht door het ministerie van Binnenlandse Zaken, VNG Realisatie, Forum voor Standaardisatie en het Interprovinciaal Overleg. Overheden die om welke reden dan ook nog niet gereed zijn voor IPv6, hebben de mogelijkheid om de automatische inschakeling te omzeilen. Daartoe moeten ze individueel contact opnemen met Microsoft.

Begin 2020 is een overheidsbrede afspraak gemaakt dat alle websites en e-maildomeinen van de overheid uiterlijk eind 2021 niet alleen via IPv4 ook via IPv6 volledig bereikbaar moeten zijn. Dit zou de groei en innovatie van het internet bevorderen, de dienstverlening versnellen en directer maken en fraude tegengaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-14T12:33:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.