Logius-platform wordt standaard bij BZK

Dit artikel delen:
Eerste keus keuze first choice

Het Logius Standaard Platform wordt eerste keus voor het ontwikkelen en hosten van BZK-diensten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft besloten om dit platform voor te schrijven als verplichte keuze voor het ontwikkelen en hosten van ict-systemen. Er geldt voortaan een pas-toe-of-leg-uit-beleid voor alle organisaties van BZK.

Het Standaard Platform is een clouddienst die wordt beheerd door Logius. Dit platform is niet alleen bedoeld voor alle BZK-onderdelen, maar wordt (vrijwillig) ook breder ingezet binnen de overheid. Het platform biedt ict-ontwikkelaars kant-en-klare ontwikkelomgevingen aan. Daarmee kunnen zij websites en applicaties ontwikkelen en beheren die voldoen aan de richtlijnen van de overheid.

Cloud first-strategie

"De opdrachtgever moet uitleg geven aan de Chief Information Office van BZK"

Het vernieuwen of ontwikkelen van ict gebeurt steeds vaker via clouddiensten. Gebruik van dezelfde clouddienst heeft veel voordelen. Het vergroot de wendbaarheid, leidt het tot een hoge mate van efficiëntie, gezamenlijke kennisopbouw, gezamenlijke inkoop en vermindering van het aantal aanbestedingen.

Het ministerie van BZK stelde eind vorig jaar zijn ‘cloud first’-strategie vast. Als het Standaard Platform toch niet gebruikt kan worden, dan moet de opdrachtgever dit uitleggen aan de Chief Information Office van BZK.

Behalve BZK waarvoor het Standaard Platform verplicht is, maken nog dertig opdrachtgevers van buiten dit ministerie hier vrijwillig gebruik van. Het gaat om onder meer UBR (uitvoeringsorganisatie bedrijfsvoering Rijk), Infrastructuur en Waterstaat (I&W), EZK, VWS en RIVM. Een site als www.zelftestbestellen.nl werd hierop bijvoorbeeld gehost, evenals de monitoringtool voor de luchtkwaliteit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-16T14:08:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.