EU Data Act levert 270 miljard euro extra op

Dit artikel delen:
Waarde data

De EU Data Act, het wetsvoorstel dat de Europese Commissie deze week heeft gepresenteerd, leidt tot een ingrijpende herverdeling van de waarde van data. De nieuwe grensoverschrijdende regels maken een enorme hoeveelheid data voor gebruik vrij. Bedrijven en consumenten in Europa profiteren daarvan.

Margrethe Vestager, de Eurocommissaris die de Europese strategie voor data coördineert, wil de eerlijkheid bevorderen bij de toewijzing van waarde die door data worden gecreëerd. Volgens haar leiden de nieuwe regels ertoe dat tegen 2028 naar verwachting 270 miljard euro extra bruto binnenlands product aan de EU-economie zal worden toegevoegd.

De EU wil een groter deel van de koek die thans vrijwel volledig door Amerikaanse Big Tech-giganten wordt opgeslokt. ‘We kopen steeds meer producten die gegevens genereren van smartwatches tot geconnecteerde auto's. Momenteel is het vooral de fabrikant van deze producten die de gegevens bewaart en gebruikt’, aldus Vestager.

De EU Data Act zorgt voor meer controle bij bedrijven en consumenten over de data die zij zelf genereren door gebruik van een product of een dienst. Zo moeten zij die gegevens ook zelf kunnen gebruiken of aan een derde partij kunnen geven. Denk aan gegevens over een auto die een consument aan een onafhankelijke monteur geeft voor een reparatie of controle. Of een boerenbedrijf dat data uit een slimme tractor zelf gebruikt of koppelt aan andere apparaten en diensten. Door hier op in te zetten, verbetert de open-dataeconomie.

Drempels

Ook legt de Data Act verplichtingen op aan digitale aanbieders van clouddiensten zoals bedrijfssoftware of gegevensopslag. Amazon, Microsoft, Google en andere aanbieders van dit soort diensten moeten de data en applicaties in hun diensten uitwisselbaar maken. Verder wil de Europese Commissie dat deze diensten onderling ook kunnen communiceren.

Door hiervoor gezamenlijke standaarden in te voeren, kunnen gebruikers makkelijker overstappen en verschillende diensten naast elkaar gebruiken. Consumenten ervaren daarbij nu nog drempels. Dat zorgt er ook voor dat andere aanbieders onvoldoende toegang tot de markt krijgen en innovatie wordt belemmerd.

Het eventueel gebruik van private data door de publieke sector moet zo worden georganiseerd dat de belangen, verplichtingen en rechten van alle betrokkenen worden gerespecteerd. Toegang tot private data kan in specifieke gevallen in publiek belang zijn, bijvoorbeeld data die het CBS in Nederland en Statbel in België gebruiken voor hun statistieken. De rechtsbasis voor toegang tot private data moet voldoende afgebakend, doelmatig en proportioneel zijn. De Data Act kan hier verder aan bijdragen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ligt er onder de 'begroting' van 270 miljard Euro ook nog een onderbouwing of is het een fictief getal? Ik snap dat Europa een groter deel van de koek wil maar is de economie van 'datawetenschappers' niet net zo fictief als een groot deel van de quartaire sector die nogal drukt op BBP? Maar bovenal lijkt het me dat ze in Brussel iets proberen te verkopen wat niet van hun is waardoor er sprake is van 'digitale heling' als ze in Brussel burgers als een product zien in de digitale markt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-24T11:03:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.