Ict Europaloket raakt achterop

Adviescollege: maak haast met verbeteren privacy en security

Dit artikel delen:

Het Adviescollege ICT-toetsing vreest dat Nederland niet (tijdig) kan voldoen aan de eisen die de EU stelt aan het Europaloket. Deze voorziening regelt het berichtenverkeer met lidstaten over terugkeer-besluiten en inreisgegevens van derdelanders. Het risico bestaat nu dat Nederland de beveiliging en privacybescherming niet snel genoeg op orde heeft. Volgens het Adviescollege zijn de aansluiteisen en governance-structuur voor de ketenpartners en de eisen voor het Europaloket onvoldoende uitgewerkt.

Het Adviescollege maant de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken binnen de keten Grenzen en Veiligheid een eenduidige en transparante governance voor beveiliging en privacybescherming in te richten. Verder wordt erop aangedrongen de eisen voor het Europaloket aan te scherpen. Beide ministeries moeten maatregelen te nemen om het risico op verdere uitloop te beperken.

Dit blijkt uit een brief van minister Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer. De bewindsvrouw heeft de security- en privacyafspraken inmiddels aangescherpt. Deze worden afgestemd met de ketenpartners. Dat geldt eveneens voor de aansluitvoorwaarden op het Europaloket. Tevens zal Yeşilgöz meer sturing aanbrengen op de implementatie van deze eisen. Ze heeft het tweede advies om de specificaties van het Europaloket te completeren, ook ter harte genomen. Samen met de ketenpartners worden de specificaties expliciet vastgesteld en in de planning van het project opgenomen.

Aan veranderingen onderhevig

Yeşilgöz hoopt het risico op uitloop te kunnen beperken. Volgens haar is de planning van het project JBZ-systemen (Justitie en Binnenlandse Zaken) echter complex. Bovendien is sprake van diverse Europese- en nationale afhankelijkheden. De minister schrijft: ‘Centraal staat de opgelegde taakstellende planning vanuit Europa. Deze Europese planning is echter voortdurend aan veranderingen onderhevig.’

Ze wijst op de huidige vertragingen bij de ontwikkeling door het Europese agentschap EU-Lisa van de centrale Europese systemen. Het realiseren van centrale voorzieningen en koppelvlakken voor de implementatie van het Schengen Informatie Systeem (SIS) en het toegangssysteem voor visahouders (EES) hangt af van stabiele en goede Europese centrale systemen. EU-Lisa moet die maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-29T10:39:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.