Google Workspace niet meer taboe voor Rijk

In navolging van onderwijssector vindt overheid de kantoortoepassingen AVG-proof

Dit artikel delen:

De rijksoverheid mag Google-kantoortoepassingen, zoals Docs en Meet, gebruiken. De afgelopen jaren was er bij de overheid veel te doen om de privacyaspecten van de applicaties. Zo gaf de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een negatief advies. Maar de plooien lijken glad gestreken. Verantwoordelijk minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) neemt zelfs een voorschot op meer: de inzet van Google Cloud Platform is bespreekbaar.

De overheid heeft sinds eind maart een rijksbrede overeenkomst met Google Cloud, meldt de minister. Daardoor kunnen overheidsorganisaties gebruikmaken van Google Workspace. Het gebruik van deze online-kantoorsuite bij de rijksoverheid was lange tijd onzeker. Onder meer de AP raadde dit een jaar geleden nog af vanwege risico's op het gebied van privacy en transparantie.

Effectbeoordeling

In 2020 begon de overheid een effectbeoordeling over gegevensbescherming, ook wel Data Protection Impact Assessment (DPIA) genoemd. Hiermee krijgen organisaties meer inzicht in hoe leveranciers persoonsgegevens verwerken en beschermen en hoe ze kunnen voldoen aan de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Deze assessment gebeurde voor en door de Rijksoverheid en de samenwerkende Nederlandse onderwijsinstellingen. In de onderwijssector leefde namelijk eveneens de wens om de kantoortoepassingen van Google Workspace te gebruiken.

De onderwijssector sloot vorig jaar augustus een deal met Google voor het gebruik van zijn pakket online-diensten. Dit gebeurde nadat het techbedrijf technische en organisatorische maatregelen had genomen om te voldoen aan de AVG. Deze maatregelen waren specifiek voor Nederlandse onderwijsorganisaties en vormen nu de basis waarop Workspace ook aan rijksoverheidsdiensten is aan te bieden.

Multicloudbeleid

Het ministerie van Justitie en Veiligheid is verantwoordelijk voor de rijksbrede overeenkomst met Google Cloud voor de levering van de online-kantoorapplicaties. In een brief aan de Tweede Kamer meldt minister Yeşilgöz-Zegerius dat de gesprekken met Google Cloud worden voortgezet. Het doel daarvan is om de afspraken uit te breiden naar andere diensten van het techbedrijf, zoals het Google Cloud Platform.

Volgens de bewindsvrouw is deze volgende stap wenselijk om 'binnen de rijksoverheid een (multi-)cloud-beleid mogelijk te maken'. Deze gesprekken worden gevoerd door het zogeheten Strategisch Leveranciersmanagement Microsoft, Google Cloud en Amazon Web Services Rijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Ministerie van Justitie en Veiligheid

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-31T10:33:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.