Van Huffelen hint op centrale biometrische databank

Dit artikel delen:

Eén landelijke database waarin de vingerafdrukken, pasfoto's en handtekeningen worden opgeslagen van alle Nederlanders die een identiteitskaart of paspoort aanvragen. Staatssecretaris van Digitale Zaken Alexandra van Huffelen overweegt zo'n centrale databank uit efficiëntie- en fraudeoverweging. Er is weerstand, blijkt uit de inmiddels gesloten internetconsultatie.

Van Huffelen presenteerde in het voorjaar een voorstel voor de wijziging van de zogeheten Paspoortwet uit 1991, waarin de regels over het Nederlandse paspoort, de identiteitskaart en de verstrekking van reisdocumenten.

De belangrijkste wijziging die de staatssecretaris voorstelt (pdf), betreft de inrichting van een databank waarin biometrische informatie, zoals pasfoto's vingerafdrukken en handtekeningen, voor alle gemeenten beschikbaar zijn op een centrale plek. Tot dusver bewaarde elke gemeente deze gegevens zelf, om een nieuwe aanvraag te kunnen vergelijken met de vorige. Ook stelt ze voor om het geslacht niet meer te vermelden op de identiteitskaart.

Voordelen

Een centrale voorziening heeft volgens Van Huffelen diverse voordelen. Zo hoeven gemeenten elkaar niet meer om pasfoto's te vragen, als de aanvrager van een nieuw identiteitsbewijs is verhuisd naar een andere gemeente. Dit zou tijd schelen en het risico van fouten verkleinen. De vergelijking van foto's wordt volgens haar betrouwbaarder en gemakkelijker. Het zou bovendien fraude met id-kaarten en paspoorten beter voorkomen.

Het is niet voor het eerst dat de regering een centrale biometrische databank voorstelt. Tussen 2009 en 2011 was zoveel weerstand tegen vergelijkbare plannen, dat de ontwikkeling van de database werd gestaakt. Er kleven namelijk privacybezwaren aan, iets wat destijds zelfs de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) inzag.

Weerstand

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66).

Ook uit de recente consultatie blijkt weerstand tegen het plan van Van Huffelen. Zo schrijft Stichting Privacy First in een reactie (pdf) verbaasd te zijn dat het idee van een centrale databank met biometrische gegevens opnieuw wordt voorgesteld, na de weerstand van een aantal jaar geleden.

Een groot bezwaar is dat de databank een riskant doelwit voor kwaadwillenden zou worden. Ook ontbreekt volgens de privacystichting de noodzaak en proportionaliteit. De verplichte afname en opslag van vingerafdrukken is een doorn in het oog van deze organisatie. Ze wijst bovendien op het risico op function creep, de inzet van de databank voor onvoorziene doeleinden.

Nu de internetconsultatie is afgerond, is de verwachting dat de staatssecretaris binnenkort met een aangepast voorstel voor wetswijziging komt. Het is niet bekend wanneer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-10T11:24:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.