Senaat geeft Omgevingswet nog geen groen licht

Dit artikel delen:
Uitstel

De Eerste Kamer neemt op z’n vroegst pas na de zomer een besluit over de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) heeft allerminst de overtuiging gewekt dat het achterliggende Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) gaat functioneren. Ook zijn er in de Senaat zorgen over de voorbereiding van betrokkenen zoals provincies en gemeenten.

Dit bleek gisteren tijdens een mondeling overleg van drie betrokken Vaste Kamercommissies met de bewindsman. De Eerste Kamer wil nu een plenair debat om bezorgde Kamerleden gelegenheid te geven om moties in te dienen. In die moties kan de Eerste Kamer wensen aan de minister verwoorden. De Senaat heeft namelijk geen mogelijkheid tot amendementen.

Minister De Jonge wil de wet op 1 januari volgend jaar in werking laten treden. Gelet op de voorbereidingstijd die de gemeenten nodig hebben, zou de Eerste Kamer voor 1 juli het groene licht moeten geven. Maar van zo’n formeel besluit kan voorlopig geen sprake zijn. Dit maakt het voor De Jonge moeilijk zijn zin door te drijven. Want de gemeenten hebben zeker een halfjaar nodig om te oefenen met het digitaal stelsel dat het fundament onder deze ‘megawet’ vormt. Dat kan pas goed gebeuren als het systeem helemaal stabiel is. Zolang er functionaliteiten veranderen, wordt dat lastig. 
Belangrijk ook worden de bevindingen van het Adviescollege ICT-toetsing. Verwacht wordt dat de opvolger van het tijdelijke Bureau ICT-toetsing rond oktober opnieuw beoordeelt of de staat van het DSO voor gemeenten toereikend is.

Toelichting

De Eerste Kamer moet in meerderheid instemmen met invoering van de wet per 1 januari 2023. Zolang het parlement niet instemt, wordt de wet niet ingevoerd en moeten gemeenten, provincies en waterschappen dus wachten met het gebruik van het achterliggende systeem DSO. Voor invoering per genoemde datum moet de wet mee in de Staatscourant, zodat lokale overheden een halfjaar oefentijd hebben.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-22T11:50:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.