Nationale ombudsman roept AP op het matje

Reinier van Zutphen noemt situatie zeer zorgelijk

Dit artikel delen:

Van Zutphen, sinds april 2015 Nationale ombudsman.

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) opnieuw hard op de vingers getikt. AP-voorzitter Aleid Wolfsen wacht een pittig gesprek. Hij zal moeten uitleggen waarom de klachten van burgers over de dienstverlening van de AP nog steeds opstapelen. De Nationale ombudsman noemt de situatie bij de AP zeer zorgelijk.

Uit een brief van de ombudsman aan Wolfsen blijkt dat klachten van burgers over de dienstverlening nog steeds onverantwoord lang blijven liggen. Mensen die hun klacht in augustus 2021 indienden, wachtten dit jaar nog steeds op de behandeling daarvan.

Eerder hekelde de Nationale ombudsman de lakse houding van de AP in een rapport met de treffende titel ‘Voor een dichte deur’. Ontevreden burgers worden met een kluitje in het riet gestuurd. Afgelopen mei reageerde Wolfsen op de kritiek. Volgens hem is de AP ‘hard bezig haar interne processen en werkwijzen te verbeteren’. Maar Van Zutphen stelt dat Wolfsens voornemens in groot contrast staan met de praktijk.

Verwaarlozing

Overigens wordt Wolfsen al jaren verweten de eigen organisatie te verwaarlozen. Zijn eigenzinnige stijl van leidinggeven heeft de AP weinig goed gedaan. Veel deskundig personeel heeft de organisatie verlaten, zo constateerde het online magazine Netkwesties bij zijn herbenoeming. Ook KPMG zette vraagtekens achter de manier waarop de AP is georganiseerd.

In plaats van zijn rol als toezichthouder goed in te vullen heeft de PvdA-politicus plaats genomen op de stoel van de rechter en wetgever. Privacy-expert Simon Hania zegt in Netkwesties dat de AP naar een autocratie beweegt. Eerder meldde de Raad van State dat bij toezichthouders zoals de AP de politieke verantwoordelijkheid is zoekgeraakt. Vanuit de hun toegemeten macht wordt de democratie ondermijnd, aldus dit hoogste adviesorgaan.

Corien Prins, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), schreef in het Nederlands Juristenblad dat de AP onder Wolfsen ‘nagenoeg zonder enige serieuze controle of reflectie standpunten uitdraagt die zich soms maar moeizaam verhouden met wat rechters of wetgever daarover hebben gezegd'. Ze constateerde dat de AP zich steeds meer afsluit voor meedenken, discussie en kritiek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Koninkrijk der Nederlanden en de onderkoningen in bestuurlijke posities, ons was een vernieuwing in een autocratische bestuurscultuur beloofd. Want de toezichthouders die politieke spelletjes spelen geldt helaas niet alleen de Autoriteit Persoonsgegevens.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-20T21:37:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.