Online-diensten overheid 'missen' laagopgeleiden

Dit artikel delen:

De overheid weet met haar online-dienstverlening met name laagopgeleiden moeilijk te bereiken. Dit blijkt uit onderzoek door DirectResearch in opdracht van ServiceNow.

Zo geeft 45 procent van de laagopgeleiden aan moeite te hebben om zelfstandig online-belastingaangifte te doen. Onder midden- en hoogopgeleide Nederlanders is dat percentage beduidend lager: 23 procent. Het laat zien dat de overheid nog stappen moet zetten om te voldoen aan haar eigen digitale doelstellingen van NL DIGIbeter, een gezamenlijke agenda van alle overheden met als doel het contact van de overheid met burgers en ondernemers slimmer, toegankelijker en persoonlijker te maken.

Grote verschillen doen zich voor in de behoeften die Nederlanders van uiteenlopend opleidingsniveau hebben ten aanzien van digitale diensten. Voor 49 procent van de laagopgeleiden is het persoonlijke aspect van digitale dienstverlening belangrijk. Onder hoogopgeleiden ligt dit percentage op 34 procent. Ook tekenend is dat slechts een derde van de laagopgeleiden het eens is met de stelling ‘Goed dat de overheid steeds meer digitaal doet’, terwijl dit percentage bij midden- en hoogopgeleiden op respectievelijk 56 en 66 procent ligt.

Duizend Nederlanders

Voor het onderzoek zijn ruim duizend Nederlanders gevraagd naar hun ervaringen met digitale overheidsdiensten, waaronder die van de Belastingdienst, DUO, UWV en gemeenten. Bij bepaalde online-diensten geeft een grote meerderheid van de Nederlanders aan dit prima zelfstandig te kunnen regelen. Zo heeft 94 procent er vertrouwen in om online een afspraak te kunnen maken om een paspoort aan te vragen. En 93% toont hetzelfde vertrouwen bij het online doorgeven van een verhuizing bij de gemeente.

Overigens scoort de digitale dienstverlening van de Nederlandse overheid goed bij de Egovernment Benchmark die onlangs werd gepubliceerd. Behoudens vier kleinere landen zoals Malta komt Nederland als beste uit dit jaarlijkse onderzoek van de Europese Commissie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Belastingdienst

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-15T12:05:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.