Nieuwe aansluitvoorwaarden DigiD

Dit artikel delen:

Logius komt met nieuwe en gewijzigde aansluitvoorwaarden voor DigiD en DigiD Machtigen. Binnenkort moet iemand bij iedere nieuwe sessie inloggen met de DigiD-app. Het is niet langer toegestaan dat na eenmalige authenticatie met DigiD de gebruiker daarna met bijvoorbeeld een eigen pincode of gezichtsherkenning binnenkomt. Zo vindt bij iedere inlog de check plaats bij DigiD of deze persoon is wie hij zegt dat hij is.

Dit bleek vandaag tijdens de Logius Remote Roadshow, die ook dit keer weer volledig online werd gehouden. Vanuit een studio in Jaarbeurs Utrecht belichtten afnemers, partners en collega’s van Logius de aspecten van de ontwikkeling van de dienstverlening.

Het gebruik van digitale voorzieningen om met de overheid te communiceren neemt toe. Tegelijkertijd groeien de gevaren van phishing, pharming, helpdeskfraude, whaling en malware. Geert Nederhorst, directeur Strategie en Regie bij Logius, wees daarbij op het toenemend belang van informatiebeveiliging.

Verder werd bekend dat de Checklist testen, voor zowel DigiD als ook DigiD Machtigen, wordt vervangen door de nieuwe Checklist aansluiten. De tweede grote aanpassing is dat alleen alle op DigiD aangesloten organisaties op de Autorisatielijst BSN-gerechtigden (ALB) moeten staan. Alleen organisaties die bsn-gerechtigd zijn, mogen op DigiD aansluiten.

Sinds 1 juli 2021 is de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) verantwoordelijk voor deze lijst. Deze rijksdienst toetst welke organisaties bsn's mogen gebruiken, en plaatst deze organisaties op de ALB. DigiD controleert met de ALB of organisaties bsn-gerechtigd zijn om een DigID-aansluiting te mogen gebruiken voor hun diensten.

De nieuwe aansluitvoorwaarden en Checklist aansluiten treden eind 2022 in werking. In eerste instantie voor nieuwe aansluitingen. In de loop van 2023 wordt in overleg met de huidige aansluitingen bepaald hoe en per wanneer zij gaan voldoen aan de nieuwe voorwaarden en Checklist.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-06T13:02:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.