Invoering Omgevingswet op 1 januari 'onhaalbaar'

Adviescollege ICT-toetsing ziet forse risico's

Dit artikel delen:
Megafoon

Het Adviescollege ICT-toetsing is uiterst kritisch over invoering per 1 januari aanstaande van de nieuwe Omgevingswet, zoals minister Hugo de Jonge (VROM) wil. De risico’s zijn aanzienlijk als de bewindsman deze wet toch snel doordrukt. Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) vertoont nog steeds ernstige haperingen. Maar het Adviescollege wil niet zo ver gaan om deze datum van invoering geheel af te wijzen.

Het Adviescollege ziet de besluitvorming over de invoeringsdatum van de Omgevingswet als een dilemma. Indien besloten wordt tot invoering op of kort na 1 januari a.s. adviseert men maximaal in te zetten op het beperken van maatschappelijke risico’s en het oplossen van tekortkomingen in het DSO. Indien besloten wordt tot verdergaand uitstel adviseert het Adviescollege de tijd te nemen voor een fundamentele heroriëntatie.

Met dit advies kan de Eerste Kamer dus nog alle kanten op. Het wachten is op de bestuurlijke reactie van de bewindsman op het advies. De Jonge krijgt in ieder geval een heel klein beetje ruimte zijn zin door te zetten.

Wel moet heel snel een stevige kwaliteitsimpuls worden gegeven aan het indringend ketentesten, aldus het Adviescollege. De huidige wijze waarop deze ketentesten zijn ingevuld en uitgevoerd, geeft onvoldoende zekerheid over de stabiliteit, betrouwbaarheid en technische werking van de DSO-keten.

Tijdelijke maatregelen

Het Adviescollege vindt verder dat de centrale regie moet worden versterkt op de inzet van de Tijdelijke Alternatieve Maatregelen (TAM’s) die zijn bedoeld als vangnet voor het functioneren van de planketen binnen het DSO als geheel.Deze maatregelen verlagen weliswaar de risico’s van de inwerkingtreding maar introduceren ook extra complexiteit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-11T13:12:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.