‘EU moet Russische desinformatie harder aanpakken’

Dit artikel delen:

De EU moet ook buiten Europa de strijd tegen Russische en Chinese desinformatie opvoeren. De Russen richten hun campagnes voor de verspreiding van desinformatie, zoals nepnieuws, namelijk steeds vaker op dichtbevolkte landen in continenten op het zuidelijk halfrond zoals Azië, Afrika en Zuid Amerika. VVD-Europarlementarier Bart Groothuis waarschuwt dat Europa buiten het eigen continent de strijd tegen desinformatie moet opvoeren.

Dat deed hij in een toespraak in een debat over Russische propaganda en anti-Oekraïense desinformatie in Straatsburg. Daarin stelde hij dat Poetin in Europa zowel op het slagveld als in de informatieoorlog terrein verliest, maar daarbuiten zijn invloedssfeer juist vergroot. ‘Dat gebeurt vooral door trollenfabrieken. Ik wil dat de EU ook buiten Europa de strijd tegen Russische en Chinese desinformatie opvoert’, aldus Groothuis.

‘Er wordt langzaam sympathie gewonnen voor een tiran die moord verkracht en steelt’, zei hij verwijzend naar de Russische president. ‘Trollenlegers maken dat denken mogelijk. Rusland en andere landen zoals China richten zich op tweederde van de wereldbevolking. En dat zou de EU ook moeten doen.’

Om het belang van de strijd tegen desinformatie te duiden, haalt Groothuis in een toelichting voor Computable verschillende bronnen aan zoals The Economist, en de Duitse krant Der Spiegel, waarin wordt gerapporteerd hoe trollenlegers helpen om dictators in Afrika aan de macht te krijgen en ook de verkiezingen in Duitsland en Italië beïnvloeden. Het verbaast hem dat er in de Nederlandse media nog weinig aandacht is voor het onderwerp.

DSA

Volgens Groothuis zijn er binnen Europa inmiddels goede initiatieven om de verspreiding van desinformatie aan te pakken. Hij geeft een opsomming van onder meer: de Digital Services Act, de Code of Practise, tientallen initiatieven over mediageletterdheid en het bestaan van vrije pers.

Hij zou graag zien dat de EU in een volgende fase via gezamenlijke en evoluerende maatregelen desinformatie tegengaat door deze uit te breiden naar de rest van de wereld, in het bijzonder het zuidelijk halfrond.

Als lid van de tijdelijke commissie INGE II hoopt hij binnenkort een nieuw rapport te presenteren met een concreet actieprogramma om desinformatie ook buiten de EU-grenzen aan te pakken.

Defensie

Bart Groothuis is sinds begin 2020 namens de VVD lid van het Europees parlement. Daarvoor was hij 11 actief op het ministerie van Defensie, onder meer als hoofd van het Bureau Cyber Security.

Hij zet zich in de politiek in voor ict-beleid waarin de bescherming van de burger centraal staat. Hij waarschuwt vaker voor digitale Russische inmenging in Europa en daarbuiten en was dit jaar genomineerd voor een Computable Award. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Probleem is dat er steeds nog financiële belangen zijn. Vooral met China want die maken onze zooi goedkoop. Ik begrijp werkelijk niet waarom China en India niet harder worden aangepakt om nu bv Rusland onder druk te zetten. We zijn na de jaren 70-80 in rap tempo onze productie gaan offshoren naar Azië en ik denk dat we hoe moeilijk het ook zal zijn, we dit weer heel snel moeten terughalen nu het nog kan. We moeten ons realiseren dat een oorlog tegen het communisme al jaren plaatsvind op het gebied van economische oorlogsvoering en we ze maar op één manier écht kunnen raken en dat is hun portemonnee. Dat gaat ons natuurlijk ook geld kosten maar dan maar wat minder overconsumptie, duurdere artikelen en hogere lonen. We hebben door onze hebberigheid China en Rusland (energie) zo groot gemaakt dat het écht een gevaar gaat worden.

In een oorlogssituatie is de informatie van de tegenpartij altijd 'desinformatie'. Oorlogspropaganda is en blijft desinformatie, of het nu vanuit het westen of uit het oosten komt...

Tegenover de trollen van Chinese en Russische zijde staan de lobbyisten van Amerikaanse zijde want memo over tiran die verkracht heb ik nog even gemist. Maar misschien was Poetin ook een graag geziene gast van Jeffrey Epstein, Halbe Zijlstra was volgens eigen zeggen kind aan huis in de dacha van Poetin.

"Rusland en andere landen zoals China richten zich op tweederde van de wereldbevolking. En dat zou de EU ook moeten doen."

Onvervalst imperialisme, zo ken ik de VVD weer want tirannen die moorden en verkrachten zijn nooit een probleem geweest zo lang het de handel niet schaadt.

Altijd amusant als een politicus over "fakenews" spreekt, als we beloftes de politici naast hun daden zetten dan zijn het allemaal "eenmans-trollenfabrieken". De EU moet eerst maar eens de knop omdraaien bij https://euvsdisinfo.eu daar verdwijnen millioenen.

Wat moeten we verstaan onder desinformatie harder aanpakken? Desinformatie is van alle tijden en de faciliterende naïviteit ook. Democratische instanties en groeperingen en individuen kunnen tegengas geven door correcte informatie te geven. Onafhankelijke pers, factcheckers en de burgers kunnen dan zelf vergelijken, nadenken en tot conclusies komen.

Desinformatie is ook zelfdestructief. Het Kremlin heeft onder Poetin gepropageerd dat Oekraïne een naziregiem heeft, dat de bevolking tegen hun regering in opstand wil komen en dat het land door corruptie niet functioneert. Oekraïne had dus Russische “hulp” nodig. Na de “speciale militaire operatie” van 24 februari 2022 om Oekraïne te 'demilitariseren en denazificeren' zien ook de Russen dat maar één land bezig is om steden te “ausradieren” en huizen en musea te plunderen, etnocide te plegen, enz. Het zijn juist de Russen die niet tegen Oekraïnewillen vechten. Ook ziet iedereen dat de gigantische Russische krijgsmacht door politieke en financiële corruptie keer op keer faalt. De Russische ultranationalisten (fascisten) uiten felle kritiek op het Kremlin, net als de 2 grootste huurlingenorganisaties van Rusland, Wagnergroup en Kadyrieten. In ontstane desinformatiechaos gaan politieke tegenstanders zich massaal “aansluiten” bij de fascisten en huurlingen om het falen van het Kremlin met beeldmateriaal duidelijk te maken. Het is daardoor vaak onduidelijk wie, waarom, bepaalde propaganda maakt. RT.com en andere Russische staatsmedia weten niet wat ze daar mee aan moeten. Poetins eigen achterban weet ook niet meer wat ze moeten geloven.

De VS volgt een heel andere koers dan in de koude oorlog. Ze geven liever nuttige informatie aan Oekraïne. Natuurlijk wordt er in de VS nog heel veel getrold, maar het gaat nu vooral om de binnenlandse strijd tussen de Tea Party Republikeinen en de Democraten, waarbij de Tea Party Republikeinen zeer haatdragend kunnen zijn tegen de Democraten en nog meer tegen (oud)leden van de Republikeinen die niet achter Trump willen staan en als landverraders worden neergezet. Bedreigingen zijn heel normaal geworden, vooral tegenover officials die geen extra stemmen voor de Tea Party willen ritselen. Die bedreigingen worden ook omgezet in in soms gevaarlijk en soms dodelijke acties.

Desinformatie verkopen is ook een bedrijfsmodel voor influencers en complotdenkers. Complotdenker Alexander Jones is een extreem voorbeeld hiervan. Jones is zelfs door George W. Bush weggestuurd en de laatste was bepaald niet vies van een beetje desinformatie (false flag om Irak aan te vallen). Jones heeft bijvoorbeeld verkondigd dat de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School door acteurs in scène was gezet. De nabestaanden van onder meer de 20 jonge vermoorde kinderen werden door zijn aanhangers uitgemaakt voor fraudeurs die belastinggeld wilden opstrijken. Jones heeft met dit soort desinformatie veel geld verdiend.

Grote bedrijven verspreiden wellicht de meeste desinformatie. Regelmatig gaan overheden hierin mee, zoals bij de gaswinning, waar Exxon en Shell elke tegenstand in diskrediet brachten, ze bij het corruptiegevoelige Ministerie van Economische zaken keer op keer tot geheimhouding afdwongen en het Staatstoezicht op de Mijnen keer op keer politiek moest worden genegeerd. De toeslagenaffaire bij de Belastingdienst had natuurlijk ook alles met desinformatie te maken. De parlementaire enquêtes over deze affaires hebben een heel ontluisterend beeld laten zien over ons eigen land. Op deze manier moedigden foute “democratische” leiders het gebruik van desinformatie aan en hollen zij daarmee de democratie en rechtstaat uit, net als mensen die “Parseltongue” verstaan en Poetin ‘de held die wij nodig hebben’ noemen. Dat kan de EU voor ons niet oplossen.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-13T11:53:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.