Sanderink riskeert schorsing en verlies stemrecht

Openbaar Ministerie wil zo snel mogelijk maatregelen

Dit artikel delen:

Gerard Sanderink dreigt, als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, zijn stemrecht over Centric al op korte termijn kwijt te raken. De ondernemer behoudt dan alleen nog zijn financiële rechten.

Het OM eist een overdracht van het beheer van Sanderinks aandelen aan een door de Ondernemingskamer te benoemen beheerder. Tevens wil het de koppige Twentse ondernemer schorsen als bestuurder van Centric. Sanderink moet worden vervangen door een tijdelijk uitvoerend bestuurder met doorslaggevende stem. Dit zal geen persoon zijn die zijn oren naar Sanderink laat hangen of indirect met hem te maken krijgt. Ook heeft het OM een enquête-verzoek ingediend.

Als de Ondernemingskamer in deze eisen mee gaat, staat Sanderink buiten spel. De volledig aandeelhouder heeft dan niets meer te vertellen over Centric. Van invloed op het beleid en de gang van zaken zal dan geen sprake meer zijn.

De Ondernemingskamer kan al tijdens de procedure tot deze stappen besluiten. Donderdagmiddag 3 november vindt de eerste zitting over deze zaak plaats. Voor die tijd zal Sanderink die zichzelf afgelopen donderdag weer tot ceo bombardeerde, een advocaat moeten vinden die zich bij de Ondernemingskamer kan verweren tegen het enquête-verzoek van het OM. Ook rust op deze advocaat de taak te voorkomen dat hij binnenkort buiten spel  wordt gezet.

Hekel aan

De advocaat moet zich door een torenhoog dossier werken. Bovendien treft hij in Gerard Sanderink een cliënt die bepaald niet tot de gemakkelijkste behoort. De eigenzinnige ondernemer heeft een uitgesproken hekel aan de overheid, aan rechters en zeker aan advocaten. Groot is het aantal advocatenkantoren dat er niet happig op is de zakenman bij te staan.

Juridisch is de affaire Sanderink voer voor liefhebbers. Het OM grijpt niet snel in bij bedrijven; een bestuurder schorsen is al een unicum, laat staan het tijdelijk ‘afpakken’ van iemands stemrecht.

De openbaar aanklager is er veel aan gelegen de gezonde verhoudingen binnen Centric te herstellen. De vierduizend werknemers van Centric zijn gebaat bij stabiliteit. Door de vele conflicten, de uitstroom van managers en het geheel ontbreken van uitvoerende bestuurders is die stabiliteit aangetast. Maar volgens Steef Bartman, hoogleraar Ondernemingsrecht, zijn de problemen bij Centric niet van de baan met alleen het terugtreden van Sanderink. Volgens Bartman heeft het persoonlijk geschil tussen Sanderink en zijn ex zoveel impact op de gang van zaken binnen Centric gehad dat het buitenspel zetten van de man niet voldoende is. Ook Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt denkt in die richting.

Strafadvocaat Acda [Update]

Vanmorgen werd bekend dat mr. Paul Acda als advocaat van Sanderink het verweer gaat doen. Aanvankelijk probeerde Centric nog een specialist op het gebied van ondernemingsrecht te vinden, maar dat is niet gelukt. De Ondernemingsraad van Centric ziet zich vertegenwoordigd door mr. R.J.W. Analbers en mr. T.L.C.W. Noordoven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-25T17:34:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.