Nieuwe naam en taken voor Agentschap Telecom

Dit artikel delen:

Het Agentschap Telecom gaat per 1 januari verder als Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Die naam past volgens de toezichthouder beter bij de nieuwe taken van die dienst. De organisatie, die toeziet op telecomfrequenties, stort zich steeds vaker op het toezicht rondom de digitale infrastructuur.

Tijdens een bijeenkomst in Amersfoort is de nieuwe naam officieel gepresenteerd. Inspecteur-generaal Angeline van Dijk lichtte toe dat de maatschappelijke opgave van Agentschap Telecom in de loop der jaren is veranderd. ‘Er is sprake van een toenemende digitalisering. Dat is een voorwaarde voor een duurzame economische ontwikkeling en brengt ons land verder. Tegelijkertijd brengt het nieuwe kwetsbaarheden en risico’s met zich mee. Maatschappelijke belangen kunnen daardoor onder druk komen te staan.’

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur behoudt de taken van het huidige agentschap. En er komen dus nieuwe taken bij.

NCCA

Een nieuwe taak is de inrichting van een nationale certificeringsautoriteit voor digitale processen en diensten. Dat komt voort uit EU-wetgeving, namelijk de Cyber Security Act. In het kader van die regels zet de toezichthouder een National Cybersecurity Certification Authority (NCCA) op, dat moet waken over de cybersecurity-certificeringen van ict-producten, -diensten en -processen op de Nederlandse markt. Op termijn worden die certificeringen mogelijk verplicht. Zo moet in EU-verband een stevigere vuist gemaakt worden tegen cybercriminaliteit. Ook moeten er binnen de EU eenduidigere regels ontstaan. Lidstaten kunnen zelf bepalen waar ze die taak onderbrengen. In Nederland is ervoor gekozen om dat te doen bij het Agentschap Telecom dat dus vanaf volgend jaar een nieuwe naam heeft.

Ook gaat de waakhond voor de digitale infrastructuur voor de Wet digitale overheid (Wdo) toezien op aanbieders van digitale identiteiten, zoals e-herkenning en DigiD

Cloud, 5G en IoT

Clouddienstverleners krijgen als eerste met de certificeringen te maken. Daarna volgen certificeringen voor leveranciers van componenten voor 5G-core-netwerken. Ook moeten leveranciers van iot-producten (aan internet gekoppelde apparatuur) in de toekomst aan verplichte certificeringen voldoen.

Dat vertelde senior consultant van Agentschap Telecom Johan van den Bosch, eerder aan Computable in het artikel: Even voorstellen: waakhond voor securitycertificering, over de nieuwe taken van Agentschap Telecom.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-10T11:14:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.