Kabinet zet in op versnelde digitalisering mkb

Dit artikel delen:
Digitalisering

Het kabinet wil de digitalisering van het midden- en kleinbedrijf versnellen. De ambitie is om in 2030 tot de Europese top drie door te dringen als het gaat om de toepassing van digitale technologie door het mkb. Concreet betekent dit dat 95 procent van het Nederlandse mkb ten minste een basisniveau van digitalisering toepast. Nu is dat driekwart.

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) spreekt die ambitie uit in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin ontvouwt ze de kabinetsstrategie Digitale Economie. Het gebruik van geavanceerde digitale technieken zoals cloud, kunstmatige intelligentie en big data moet binnen het mkb omhoog naar ten minste 75 procent in 2030. Nederland komt op dit gebied momenteel niet verder dan de Europese subtop. Met name het gebruik van artificiële intelligentie (ai) is nog beperkt. Slechts dertien procent van de bedrijven doet daar iets mee.

De regio speelt een belangrijke rol bij het realiseren van deze ambities. Adriaansens noemt in dit verband het Economisch Samenwerkingsplatform Rijk-Regio-MKB-VNG. Gedacht wordt aan de uitbouw van samenwerkingsverbanden zoals het programma Smart Industry, de Europese digitale innovatiehubs (EDIH’s) en de digitale mkb-werkplaatsen. Ook verkent het ministerie de mogelijkheden tot opschaling van bestaande succesvolle sectorale aanpakken naar andere (top)sectoren. 

Dagelijks onderdeel

Een andere belangrijke ambitie van het kabinet is de versterking van de cybersecurity. Digitale veiligheid moet een dagelijks onderdeel zijn van het ondernemerschap, schrijft Adriaansens. Dat geldt zowel voor grote als kleine bedrijven. Het digitale bewustzijn van ondernemers en consumenten kan beter, blijkt uit recent onderzoek van het ministerie van EZK. Gebruikers blijven zelf verantwoordelijk, maar het kabinet gaat hen hierbij actiever ondersteunen en daarnaast inzetten op het standaard veiliger maken van producten en diensten.

Specifieke informatie over cyberdreigingen, -kwetsbaarheden en -incidenten kan worden gedeeld met individuele bedrijven. Naast de zogenoemde vitale sectoren moeten vanaf medio 2024 (middel)grote spelers in de levensmiddelensector, chemische- en maakindustrie, afvalverwerking, post- en koeriersdiensten en datacenters passende cybermaatregelen gaan nemen. Hierop wordt ook toezicht gehouden.

Voor de digitale veiligheid van apparaten die met het internet zijn verbonden - het zogenoemde internet of things (iot) - komen Europese minimumeisen. Producten die hier niet aan voldoen zijn vanaf medio 2024 overal in de EU verboden.

Naast een versnelde digitalisering in het mkb en het verbeteren van de cybersecurity zet het kabinet in op meer digitale innovatie en -vaardigheden, goed werkende online markten en een sterke digitale infrastructuur. Deze laatste ambitie moet ertoe leiden dat elke consument en elk bedrijf toegang heeft tot internet met een snelheid van ten minste een Gigabit per seconde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-22T09:44:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.