Kamer: meer actie nodig tegen foute hostingbedrijven

Dit artikel delen:

Minister Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) gaat op aandringen van de Tweede Kamer de druk vergroten op Nederlandse hostingbedrijven die al dan niet bewust (buitenlandse) cybercriminelen en verspreiders van kinderporno faciliteren.

Juridisch staat de minister ze vrij machteloos tegen bedenkelijke partijen die van Nederland het afvoerputje van Europa hebben gemaakt. Vooral Russische bendes voeren het liefst via Nederlandse hostingbedrijven cyberaanvallen uit, zo merkte het VVD-kamerlid Rajkowski gisteren tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op. ‘Ze kunnen hier blijkbaar ongezien hun gang gaan,’ aldus Rajkowski. De VVD maakt zich ernstig zorgen dat cybercriminelen hier vrij spel hebben.

Het PvdA-kamerlid Mutluer stelt voor om op Europeesrechtelijk vlak te opereren. De minister zei dat graag te willen, maar stappen hiertoe zijn afgesneden. ‘Bij de onderhandelingen over de Digital Services Act heeft Nederland ervoor gepleit om hostingbedrijven een zorgplicht op te leggen, zodat we hier verder in gaan. Maar daar hebben we niet genoeg steun voor gekregen bij andere landen,’ aldus Yeşilgöz.

Politie en Openbaar Ministerie kunnen momenteel weinig meer doen dan de hosting-sector te bewegen om misbruik van hun diensten tegen te gaan. In dat kader paste ook een brief van de politie aan de hostingbedrijven om een aantal contracten te herzien. Die actie was vooral gericht tegen foute onderhuurders van serverruimtes en tussenpersonen die cybercriminelen faciliteren.

Softe aanpak

Mutluer noemde het een softe aanpak, maar volgens de minister heeft de politie met dit soort waarschuwingen juist meer gedaan dan juridisch mogelijk is. Door te waarschuwen kunnen hostingbedrijven die de oproep van de politie negeren, later niet zeggen dat ze van niets wisten. De minister wees ook op een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag die mogelijkheden biedt voor vervolging van hostingproviders die criminelen actief helpen. Maar opvolging en handhaving blijven volgens haar heel lastig.

Daarom is haar hoop gericht op preventieve maatregelen door de sector zelf. ‘Vele hostingproviders treden zelf al adequaat op tegen misbruik. Dat doen ze door het volgen van de Gedragscode Abusebestrijding.’ Deze maatregelen helpen ook criminaliteit via hostingbedrijven tegen te gaan.

Verder ondersteunt het ministerie het Clean Networks Platform, een technische platform met als doel om informatie ter beschikking te stellen over misbruik en kwetsbaarheden in de netwerken van aangesloten providers. Aan dit initiatief werken ook AbuseIO, ECP, Dutch Cloud Community, DINL, NBIP en SIDN mee. Daarnaast komt de minister met een update over hoe eerdere acties van de politie richting hostingbedrijven hebben uitgepakt. Ook moet de politie aangeven welke ruimte ze nodig heeft om pro-actiever te kunnen optreden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-23T12:00:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.