Russische hackers claimen aanval op Europees Parlement

Dit artikel delen:

Een pro-Kremlin hackersgroep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een massale denial of service-aanval (ddos) op de website van het Europees Parlement. Dit gebeurde vandaag kort nadat dit parlement Rusland had aangewezen als staats-sponsor van terrorisme.

De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, zei in een tweet dat Russische hackers een geavanceerde cyberaanval hadden uitgevoerd. Ze voegde eraan toe dat it-experts van het parlement de aanval hebben afgeweerd en de systemen hebben beschermd. Metsola: ‘Mijn reactie is #SlavaUkraini.' Dit betekent ‘glorie voor Oekraïne’. 

De resolutie waarin Rusland als staats-sponsor van terrorisme wordt bestempeld, heeft overigens een symbolische betekenis. Directe maatregelen vloeien er niet uit voort. Het Europees Parlement wil ermee zeggen dat de Russische raketaanvallen op burgerdoelen zoals ziekenhuizen en scholen een flagrante schending betekenen van het internationale recht.

Overigens nam het EP gisteren nog wetgeving aan die ervoor moet zorgen dat de kritieke infrastructuur in de hele EU beter wordt beschermd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik vrees dat het sponsoren van terrorisme iets gecompliceerder ligt als we kijken naar de ongekende hoeveelheid wapens die nu in omloop wordt gebracht. Brussel heeft nul controle hierop als we naar de lessen uit het verleden kijken want Roberta Metsola kan niet garanderen dat de geleverde wapens alleen tegen Russische militairen gebruikt worden. Oekraïne was een ‘failed state’ voordat er sprake was van Russische inmenging want als straks de rook is opgetrokken dan doemt de oude vijand van corruptie weer op.

Oja, het feit dat Twitter tegenwoordig in handen is van Elon Musk lijkt me interessanter dan dat de website van het Europese Parlement door een DDoS aanval niet bereikbaar is. Grappige is namelijk dat dezelfde Elon Musk een infrastructuur heeft die blijkbaar vitaal is voor Oekraïne terwijl er geen geld is om deze operationeel te houden. Wat betreft raketten zou ik me niet al te druk maken om de ziekenhuizen want als we het over het beschermen van de kritische infrastructuur hebben dan moet ik denken aan een oude James Bond film.

Het verschil met de V2 uit de tweede wereldoorlog en hedendaagse raket is het geleidingssysteem en ergens heb ik het idee dat Roberta Metsola de weg naar Malta niet terug kan vinden zonder GPS en dus ben ik benieuwd of ze in Brussel wel weten waar de zwakheden zitten.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-24T10:41:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.