OM zat met ict-project op de verkeerde weg

Dit artikel delen:
exit

Het Beslag Informatie Systeem (BIS), dat voorziet in het beheer van in beslag genomen goederen, wordt na felle kritiek heel anders opgezet. Het Openbaar Ministerie (OM) neemt alle aanbevelingen van het Adviescollege ICT-toetsing (AC-ICT) over.

Dit blijkt uit een brief van minister Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer. Er gaat een streep door de eerder gekozen centrale ict-oplossing die het beslagproces functioneel moet ondersteunen. AC-ICT vond het ontwerp voor de nieuwe Centrale Voorziening Beslag (CVB) onnodig ingewikkeld. In het systeem werd veel te veel informatie over in beslag genomen spullen gestopt die ook elders beschikbaar is.

Bovendien zijn de baten te optimistisch ingeschat, luidde de kritiek. Ook lag geen realistisch en gemeenschappelijk plan ten grondslag aan het project BIS waarin meerdere partijen moeten samenwerken en waarover het OM de regie voert. Ze zaten met dit project op de verkeerde weg, zo concludeert het college. Minister Yeşilgöz heeft deze kritiek ter harte genomen. Justitie volgt de aanbevelingen vrijwel geheel op. Het nieuwe systeem gaat aansluiten bij bestaande voorzieningen en informatiebehoeftes.

Herbezinning

Onlangs is al begonnen met een algehele herbezinning. De businesscase wordt herzie en ook wordt het advies opgevolgd de complexiteit van de ketenvoorziening te verminderen. Dat betekent minder functionaliteit en minder dataopslag. Dit kan door verbetering van de werkprocessen, aanpassing van de systemen van ketenpartners en invoering van unieke voorwerp-nummers. Vooral dat laatste kan veel knelpunten oplossen. Als derde krijgt de aanbeveling om in de keten heel kleine ict-projecten te organiseren, een vervolg. Waar mogelijk worden de (deel)oplossingen in kleine brokken werk gepland en uitgevoerd.

Overigens is het de zoveelste keer dat het AC-ICT ambtenaren maant tot sterke vereenvoudiging van een ict-project. Ook het veel te optimistisch inschatten van baten is een veel voorkomend euvel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik ben wel benieuwd wat medewerkers die tot nu toe aan het BIS hebben gewerkt hier nu zelf van vinden...

Denk dat de vraag van Stef verkeerd is, wat vindt de belastingbetaler ervan lijkt me namelijk meer op z’n plaats als de baten te optimistisch ingeschat waren en er geen realistische plannen waren om samen te werken en de regie te voeren. Dus beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald door nu even uit te huilen om straks met de geleerde lessen weer te lachen. En wat betreft KISS vindt ik het wel frappant dat er niet aan de invoering van unieke voorwerp-nummers in de keten gedacht was. Ik zou bijna gaan denken dat er opzettelijk een mogelijkheid tot fraude ingebouwd werd.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-29T10:28:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.