Van Huffelen: AP kan wel bijten

Dit artikel delen:
Aggresief

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft voldoende bevoegdheden om goed toezicht te kunnen houden op algoritmes. Het is beslist geen waakhond zonder tanden, meent staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering).

Van Huffelen nam gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer over algoritmen en data-ethiek de vrees weg dat de AP zijn nieuwe rol slecht kan vervullen. De instantie kan boetes en andere aanwijzingen geven, vooral als algoritmes discriminerend werken of persoonsgegevens verkeerd worden gebruikt. Van Huffelen wees in dit verband op een boete van 2,75 miljoen euro die de AP onlangs aan de belastingdienst oplegde. De fiscus had volgens de AP de (dubbele) nationaliteit van aanvragers van kinderopvangtoeslag op discriminerende wijze verwerkt.

Begin januari heeft de AP extra mensen ingehuurd om algoritmes beter te kunnen controleren. Als de Europese AI Act in Nederland in werking treedt, krijgt de AP nog meer taken en bevoegdheden. Vanuit de EU is wetgeving op komst die hoge eisen stelt aan algoritmes met een hoog risico als het gaat om persoonsgegevens. ‘Die wettelijke basis zal de rol van de AP versterken,’ aldus de staatssecretaris.

De Tweede Kamer wenst algoritmes meer transparant te maken. Van Huffelen wees er in dit verband op dat de Algemene Wet Bestuursrecht (AWB) daartoe wordt versterkt.

Stroef

Het Kamerdebat begon stroef. De staatssecretaris kon de Tweede Kamer niet zeggen hoeveel algoritmes met automatische besluitvorming er bij de overheid in gebruik zijn. Veel systemen werken al met wiskundige regels zoals liften en stoplichten. Die zijn niet te tellen.

Van Huffelen zei zich liever te concentreren op algoritmes met een hoog risico als het gaat om persoonsgegevens, fundamentele burgerrechten, gezondheid en veiligheid. Maar ze wist ook in deze categorie geen aantallen te noemen. De staatssecretaris moest ook het antwoord schuldig blijven op herhaald vragen van Kamerlid Stephan van Baarle (Denk) hoe dit hoge risico wordt gedefinieerd. De Kamer heeft de indruk dat elke overheidsinstantie daar verschillend over denkt. Van Huffelen was het met de Kamer eens dat daarover duidelijkheid moet komen.

Barbara Kathmann (PvdA) en Hind Dekker (D66) vroegen de staatssecretaris of het centrale algoritme-register van de overheid versneld een verplichtend karakter kan krijgen. Het kabinet wil wachten totdat de Europese ai-verordening rond is. Maar dat kan nog jaren duren. Van Huffelen beloofde de Kamer voor de zomer in te lichten over de mogelijkheden overheidsinstanties eerder te dwingen tot verplichte opname van alle voor burgers toepasselijke algoritmen in dit register.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij AP

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-16T10:45:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.