AP: 'JenV moet massaverwerking passagiersdata stoppen'

Dit artikel delen:

Het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) moet de grootschalige verwerking van gegevens van vliegtuigpassagiers per direct stoppen. Hoewel bedoeld om reisbewegingen van terroristen en zware criminelen in beeld te krijgen, worden nu de reisdetails van alle luchtvaartpassagiers verzameld en wel vijf jaar bijgehouden in een database.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt minister Dilan Yeşilgöz (JenV) voor de laatste keer. De AP heeft al laten weten het hard te gaan spelen. Als Justitie de ‘opdracht’ van de AP naast zich neerlegt, legt de privacywaakhond de gegevensverwerking stil met een verwerkingsverbod. De AP heeft daar de bevoegdheid toe. De minister krijgt veertien dagen de tijd om de verwerking toe te spitsen op terroristen en zware criminelen.

De AP stoort zich aan de verwerking van 'persoonsgegevens van passagier' (pnr-gegevens). Volgens de waakhond worden gegevens bewaard van zeer veel mensen die niet bij de groep horen waarvoor de database eigenlijk is bedoeld. De AP had al eerder willen ingrijpen, maar moest wachten op een uitspraak in een gerechtelijke procedure bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. Nu die is afgerond en de AP in het gelijk werd gesteld, blijkt handhaving alsnog nodig.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Nu kijken hoe scherp en gevaarlijk de tanden van deze waakhond tegen de wetsovertreders bij J&V ingezet kunnen worden, in praktijk.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij AP

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-21T12:10:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.