CCoT krijgt OKTT-status om cybersecurityinfo te delen

Dit artikel delen:

Stichting NL CISO Circle of Trust (CCoT) mag officieel informatie over dreigingen en incidenten delen met de bij hen aangesloten multinationals en zo bijdragen aan hun cyberweerbaarheid. De organisatie, opgericht door ciso's van tien grote Nederlandse ondernemingen, heeft sinds deze maand de OKTT-status (objectief kenbaar tot taak). Dit vergemakkelijkt de samenwerking en informatiedeling met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Het NCSC deelt sinds december vorig jaar informatie over dreigingen en incidenten met organisaties die de OKTT-status hebben en de taak hebben andere organisaties of het publiek te informeren. Voordien deelde het NCSC dergelijke informatie alleen met de Rijksoverheid en organisaties in de vitale sectoren, maar een wijziging van de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni) maakte uitbreiding mogelijk. Uitbreiding van de samenwerkingspartners draagt volgens de centrum bij aan tijdige, actuele, en relevante verstrekking van dreigingsinformatie aan multinationals en verhoogt daarmee de cyberweerbaarheid van deze bedrijven.

Stichting CISO Circle of Trust is opgericht door tien vooraanstaande Nederlandse bedrijven, waaronder ABN Amro, Ahold Delhaize, Akzo Nobel, ASML, ING, KPN, Philips, Rabobank en Shell, met als doel bij te dragen aan het vergroten van de bewustwording en weerbaarheid op het gebied van cybersecurity bij in Nederland gevestigde bedrijven. De OKTT-status werd op 7 september toegekend door demissionair minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeşilgöz-Zegerius.

Voorbeelden van andere organisaties met de OKTT-status zijn het Digital Trust Center (DTC), Ferm (samenwerkende bedrijven in Rotterdamse havengebied), Z-Cert (expertisecentrum voor cybersecurity in de zorg), Cyberweerbaarheidscentrum Brainport (voor de hightech- en maakindustrie in regio Eindhoven) en Connect2Trust (eveneens een cybersamenwerkingsverband tussen grote bedrijven).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij ING

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-29T10:45:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.