Plannen voor Nationaal Meldkamer Systeem afgebrand

Dit artikel delen:
bezwaar kritiek inspraak

De plannen die de politie heeft voor een Nationaal Meldkamer Systeem (NMS) kunnen meteen overboord. De vervanging van het bestaande Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS) loopt daardoor forse vertraging op.

Het Adviescollege ICT-toetsing heeft een vernietigend oordeel geveld over dit project. Een standaardproduct past niet voor zoveel verschillende partijen, concludeert het college. Bovendien is de huidige aanbesteding ongeschikt. Als klap op de vuurpijl constateert ze dat de realisatie en implementatie van het NMS vooralsnog onbeheersbaar zijn. De planning is van elke realisme gespeend omdat die niet is gebaseerd op ervaring in de praktijk.

De projectbegroting wordt zeer onzeker genoemd. De kosten voor de geselecteerde inschrijving zijn namelijk gebaseerd op een enkele jaren oude raming. Bovendien is het risico groot dat het beoogde systeem nooit in gebruik genomen wordt. De vrees bestaat dat sommige hulpdiensten straks onmogelijk met het geplande meldkamer systeem kunnen werken.

In het NMS-project bij de Landelijke Meldkamer Samenwerking (LMS) werken politie, brandweer, veiligheidsregio’s, ambulancezorg en Koninklijke Marechaussee samen om een standaardsoftwareproduct aan te schaffen voor de afhandeling van de 112-meldingen die zijn doorgezet naar de meldkamers.

Het Adviescollege raadt de politie aan om het meldkamersysteem en de aanbesteding opnieuw op te zetten. De hele opzet moet vergaand worden aangepast op de bestuurlijke en operationele situatie. Verder moet de politie ervoor zorgen dat GMS samen met de gekozen producten kan functioneren. Ten slotte is het nodig om het project NMS in te richten op diverse momenten van ingebruikname.

Waarschuwingen

Kwalijk is dat de politieleiding en andere betrokkenen waarschuwingen van leveranciers in de wind heeft geslagen, zo blijkt uit het rapport. De gegadigden hebben op meerdere onderwerpen ernstige bezwaren geuit. De politie is echter van plan om de finale offerteaanvraag zonder een volgende dialoogronde uit te brengen terwijl in de meest recente concept aanbestedingsstukken niet aan de geuite bezwaren tegemoet wordt gekomen. Daarmee is het risico groot dat er geen geschikte inschrijving wordt ingediend. Het Adviescollege acht de kans ook groot dat uiteindelijk de keuze valt op een niet-passende inschrijving. Hoewel de onderlinge informatie-uitwisseling over de melding door de hulpdiensten
als cruciaal is gedefinieerd, is juist dit onderdeel maar beperkt uitgewerkt in de ict-architectuur. Het risico is dan ook aanwezig dat dit gaat leiden tot een verkeerde oplossing, zo wordt gewaarschuwd.

De Landelijke Meldkamer Samenwerking (LMS) is sinds 1 januari 2023 een zelfstandige eenheid van de politie. Maar het Adviescollege vreest dat deze organisatie het NMS-project straks niet aan kan, temeer daar ook het huidige meldkamersysteem GMS moet worden ondersteund. Volgens het rapport heeft LMS slechts beperkte kennis en capaciteit in huis. Tegenvallers op dit vlak zullen onherroepelijk tot vertragingen leiden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er zijn veel lovenswaardige doelen voor de Landelijke Meldkamer Samenwerking. Zie https://www.landelijkemeldkamer.org/binaries/content/assets/klmo/lms-beleidsplan-2023_samenvatting.pdf. Daarvoor moet ook volgens eigen zeggen nog heel veel gebeuren. LMS moet o.a. C2000 gaan verbeteren, partijen moeten snel volgens een gestandaardiseerde werkwijze gaan werken met gestandaardiseerde meldcodes, et cetera. Zie https://www.landelijkemeldkamer.org/binaries/content/assets/klmo/lms-beleids--en-bestedingsplan-2023-2027_def.pdf en https://www.nationaalmeldkamersysteem.nl/.
Volgens het Definitief BIT-advies project Nationaal Meldkamer Systeem, moeten veel denkwerk over gedaan worden om tot een gedegen programmaopzet te komen.
Ik zie LMS en CGI c.s. dit niet in 2025 realiseren.

Gelukkig wordt een slecht plan nu vooraf afgeserveerd. Dat is winst.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-10-03T10:38:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.