ICT moet helpen bij maatschappelijke vraagstukken

Dit artikel delen:

Bestaande ict-toepassingen worden onvoldoende ingezet bij de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Dat concludeert het ministerie van Economische Zaken.

Hierdoor wordt op veel plaatsen opnieuw het wiel uitgevonden en krijgt de burger niet de optimale dienstverlening. Mede door het gebrek aan samenwerking in en tussen partijen lukt het maar steeds niet om lokale successen op nationaal niveau in te zetten.

 

Het kabinet wil met het actieprogramma Maatschappelijke Sectoren & ICT een impuls geven aan het vernieuwen van de samenwerking bij het oplossen van breed levende problemen in de zorg, mobiliteit, het onderwijs en veiligheid. De samenwerking en verbeterde dienstverlening moet worden ondersteund door ict.

 

Het actieprogramma richt zich vooral op het helpen opschalen van initiatieven door belemmeringen weg te nemen. De duur van het programma is vier jaar. In deze vier jaar werken zes departementen intensief samen met de markt om doorbraken te realiseren in het breder toepassen van reeds bestaande ict-oplossingen bij maatschappelijke vraagstukken.

 

Bij deze maatschappelijke vraagstukken kan worden gedacht aan het efficiënter delen van informatie tussen hulpdiensten, gemeente en vervoerders van gevaarlijke stoffen. Of bijvoorbeeld aan het gebruik van camera's op wegportalen over de snelwegen voor het opsporen van gestolen auto's of ander crimineel gedrag.

 

Voor de vier jaar looptijd van het actieprogramma stelt de rijksoverheid tachtig miljoen euro beschikbaar. Daarnaast hoopt het kabinet op een bijdrage van partijen op de sector van vijftig miljoen euro.

 

Meer informatie is te vinden op www.maatschappelijkesectorenenict.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-05T09:37:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.