Kadaster wint EU-prijs over digitale overheid

Dit artikel delen:

Op de Europese conferentie over digitale overheid in Manchester is het Kadaster gisteren in de prijzen gevallen. De kadastrale uitvoeringsinstantie sleepte de 'eEurope Awards for eGovernment 2005' in de wacht in de categorie 'Businesses and Citizens' voor Kadaster Online.

Kadaster Online is een website die gegevens over registergoederen tegen een vergoeding beschikbaar stelt aan particulieren, bedrijven en andere belanghebbenden in de samenleving. Inmiddels telt deze digitale dienst zesduizend geregistreerde cliënten en 45.000 gebruikers.

De ’eEurope Awards for eGovernment’ zijn onderscheidingen voor digitale innovatieve oplossingen en benaderingen die bruikbaar kunnen zijn voor overheidsorganisaties van leden van de Europese Unie. Belangrijke invalshoek is een verbeterde dienstverlening door overheidsinstellingen aan burgers en bedrijfsleven. De prijzen - ingesteld door de Europese Commissie - worden om de twee jaar uitgereikt. De organisatie van de eEurope Awards is in handen van het European Institute for Public Administration (EIPA).


Volgens de jury is Kadaster Online een toonbeeld van een geslaagde innovatie op applicatiegebied vanwege de integratie van kadastrale informatie en diensten. Het samenspel tussen de verschillende systemen en afdelingen binnen het Kadaster zijn overtuigend geïmplementeerd. Het project beschikt over genoeg potentieel om als praktijkvoorbeeld te dienen voor andere Europese landen, aldus het juryrapport.

Behalve het Kadaster vielen er gisteren nog drie andere projecten in de prijzen. In de categorie ’Enabling eGovernment’ is dat het Poolse project KSI ZUS: een complex computersysteem gericht op pensioenhervorming van de sociale verzekeringsinstantie (ZUS) in Polen. De categorie ’Transformation’ leverde een Deense winnaar op: het Agentschap voor Overheidsbestuur met een kostenbesparend publiek-privaat project (EID: Electronic Invoicing in Denmark) voor elektronische facturering. De Ierse Belastingdienst kreeg de prijs in de categorie ’Impact’ voor ROS (Revenu Online Services), een succesvol middel voor een elektronische belastingaanvraag.

In totaal waren er 234 voorstellen ingezonden, afkomstig uit 28 Europese landen. Een tiental voorstellen kwam uit Nederland. Uiteindelijk drongen 52 voorstellen door tot de finale, waaronder de vijf Nederlandse. Tijdens de eGovernment Conferentie in Manchester werden daarvan vijftien in de finaleronde genomineerd. Behalve de uiteindelijke vier prijswinnaars werd per categorie ook nog een eervolle vermelding opgenomen. Daar zaten geen Nederlandse projecten tussen.

Zie voor meer informatie:
http://www.e-europeawards.org
http://www.kadaster.nl
www.ZUS.pl/english.pdf
www.eGov.dk

http://www.oes.dk
http://www.revenue.ie
http://www.elo.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-25T08:43:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.