Bestrijding spyware morrelt aan DMCA

De Digital Millennium Copyright Act (DMCA) moet worden aangepast om de consument tegen spyware te beschermen. Dat blijkt uit een uitzonderingsaanvraag aan het Amerikaanss Copyright Office van twee Amerikaanse onderzoekers.

Edward Felten en Alex Haldermand, professoren op het gebied van computerbeveiliging, vinden dat de DMCA aangepast moet worden om consumenten tegen spyware te beschermen. De DMCA verbiedt burgers naar ‘digitale sloten’ die auteursrechtelijke software beschermen te kijken of eraan te rommelen.

Nu beschermt de DCMA consumenten niet tegen software die spyware op de computer installeert. Een voorbeeld hiervan is de software die Sony installeerde op cd’s, zodat deze niet meer gekopieerd konden worden. Die 'kopieerbeveiliging' bleek een rootkit te bevatten, die zonder medeweten werd geïnstalleerd op pc's waar de cd op werd afgespeeld.

De twee onderzoekers wisten al langer van de kopieerbeveiliging van Sony, maar durfden er vanwege de wet niet mee naar buiten te treden. Zij hebben eerst bij hun juristen moeten nagaan of het naar buiten brengen van de informatie niet verboden was.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-06T14:10:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.