Opta deelt weer boetes uit aan spammers

Dit artikel delen:

Opta blijft alert op het aanpakken van spammers. De toezichthouder heeft er opnieuw drie beboet. In december 2004 deelde Opta voor het eerst boetes uit aan verzenders van bulkmail.

De drie nu gestrafte spammers krijgen in totaal voor 60.000 euro aan boetes opgelegd. Het gaat om Speko, Van Leerdam’s en Zmart. De boete voor Van Leerdam’s is het hoogst, en bedraagt in totaal 27.500 euro. Het bedrijf werkte zowel met Speko als met Zmart samen. Met de eerste verzond Van Leerdam’s ongevraagde e-mails met als onderwerp 'Bespaar op kantoorartikelen en ontvang mooie cadeaus'. Speko krijgt hiervoor een boete van 17.500 euro, en betaalt nog eens 5000 euro wegens het onvoldoende meewerken aan het onderzoek. Het bedrijf spamde al eerder, voordat dat wettelijk verboden was, onder het pseudoniem "Akin Franks".

Samen met Zmart verzond Van Leerdam’s spam met de titels 'Aan de rand van uw budget?' en 'Aanbiedingen voor u'. Zmart krijgt hiervoor een boete van 10.000 euro.

De spam werd verzonden tussen september 2004 en januari 2005. De spammers maakten gebruik van een e-mailadressenlijst die ze hadden aangekocht, waarop ook e-mail-adressen van privé-personen voorkwamen.

Sinds 19 mei 2004 is het verzenden van spam aan privépersonen verboden. Bedrijven zijn nog niet wettelijk beschermd, maar dat gaat in de loop van 2006 veranderen, zo heeft Minister Laurens Jan Brinkhorst eind 2004 aangekondigd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Boetes zijn te laag, er moet minstens drie nullen achter de boetes komen om dit soort criminaliteit te ontmoedigen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-30T11:01:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.