Symantec en Kaspersky ontkennen rootkit-aantijgingen

Dit artikel delen:

Antivirusleveranciers Symantec en Kaspersky ontkennen de dit weekend opgelaaide beschuldigingen dat zij gebruik maken van rootkit-technologie. Het gaat om de beschermde prullenbak die Symantecs Norton biedt en de iStreams-technologie van het Russische Kaspersky.

Oprichter Eugene Kaspersky zet de controverse uiteen in zijn weblog. Zijn antivirusbedrijf is beschuldigd van rootkit-gebruik door it-expert Mark Russinovich, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de Sony rootkit-kwestie. Antivirusproducent Kaspersky ontkent dat iStreams, dat dient voor sneller scannen van gegevens, rootkit-eigenschappen heeft. Bovendien zou het niet te misbruiken zijn door derden en daarmee een beveiligingsrisico vormen.

Een zelfde beschuldiging is geuit aan het adres van Symantec. De beschermde prullenbak die Norton SystemWorks en voorganger Norton Utilities biedt, is een verborgen gebied op de harde schijf waar gewiste bestanden worden bewaard voor het geval ze per abuis zijn gewist. Die verborgen map wordt niet meegenomen in standaard antivirus-scanacties. Symantec ontkent dat dit rootkit-gebruik is, maar biedt al wel een update die de map zichtbaar maakt. Deze beschuldiging is afkomstig door Russinovich en softwareproducent F-Secure.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-01-16T11:55:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.