NHTCC opgeheven, taken gaan over naar KLPD

Dit artikel delen:

Het National High-Tech Crime Center (NHTCC), wat als proef was opgezet, wordt opgeheven. De bestrijding van cybercrime valt voortaan onder het Korps Landelijke Politiediensten. Dit meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Eerder was er al even twijfel over het voortbestaan van het NTCC, dat een proef is van Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en het KLPD. Het cybercrime-bestrijdingscentrum verricht weliswaar goed werk, wat door het kabinet onlangs nog is erkend.

De politiek zag echter geen heil in het slotadvies, wat in conceptvorm was aangeboden, over de bestrijding van cybercrime. Het kabinet staat een geïntegreerde nationale aanpak van politie en Justitie voor, in samenwerking met het bedrijfsleven en een nog op te zetten speciaal centrum dat als internationaal contactpunt moet dienen.

Tv-programma Nova wist gisteravond nog te onthullen op basis van een uitgelekt rapport van het NHTCC dat de Nederlandse aanpak van cybercrime tekortschiet. In 2003 zijn computers in Amsterdam en Houston van olieconcern Shell gehackt zijn via systemen van de Russische geheime dienst. De hackers zouden op zoek zijn naar specifieke informatie van het olieconcern, wat Shell-woordvoerders nu echter ontkennen.

Deze digitale inbraak is toen gemeld bij de Amerikaanse en Nederlandse politie en Justitie, die echter nooit tot vervolging zijn overgegaan. Het KLPD, waar de taken van het NHTCC nu onder komen te vallen, en het Landelijk Parket lieten Shell weten dat ze bij hun aan het verkeerde adres waren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-01-20T15:05:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.