Consumenten lijden grote schade door virussen

Dit artikel delen:

Uit een onderzoek van de Amerikaanse consumentenbond blijkt dat Amerikaanse computergebruikers in de afgelopen twee jaar meer dan acht miljard dollar schade hebben opgelopen door computervirussen, spyware en phishingtrucs.

Een Amerikaanse computergebruiker heeft een kans van één op drie dat hij het slachtoffer vwordt van een cybermisdaad.

Computergebruikers verloren in de afgelopen twee jaar ongeveer 630 miljoen dollar aan phishingtrucs en ze hebben ongeveer 7,8 miljard dollar besteedt aan computerreparaties en vervangende hard- en software om hun computers weer op gang te krijgen nadat deze geïnfecteerd waren door virussen en spyware.

Meer dan 64 procent van de respondenten had in de afgelopen twee jaar een virus gevonden op zijn computer. Ruim de helft van hen moest de harde schijf formateren om van het virus af te komen. Bijna 17 procent van de respondenten gebruikt geen antivirussoftware en 10 procent heeft geen firewall. 6 procent heeft persoonlijke informatie afgegeven nadat ze in de val waren gelokt door een phishing-email en 0,5 procent heeft hierdoor zelfs geld verloren. 

Mac-gebruikers hebben in de afgelopen twee jaar maar op zeer beperkte schaal een virus of iets van dien aard op hun systeem gevonden. Bij de pc-gebruikers ligt dit op twee op de drie. 8 procent van de Mac-gebruikers heeft in het afgelopen half jaar spyware gevonden op zijn computer en bij de pc-gebruikers ligt dit percentage op de 50 procent.

Het telefonische onderzoek werd gehouden onder meer dan 2.000 respondenten die internettoegang hebben.


Meer informatie: consumerreports.org

Bron: releases.usnewswire.com

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Is er ook onderzoek gedaan naar Linux-gebruikers?
Zelf gebruik ik al jaren MorphOS en nog nooit last gehad van dat soort geintjes

Onzin, er bestaan GEEN virussen voor de Mac! Wanneer gaat men nu eens bronnen checken en niet zomaar onzin overnemen die pertinent niet waar is. Lees de onderstaande link maar eens goed door, mensen van Computable:

http://www.macfriend.nl/

Zeg, jullie moeten er wel even bij vermelden dat die virussen op de Mac geen schade aanrichten. Er zijn namelijk (nog) geen virussen voor MacOS X. Kijk hier maar even www.macfriend.nl of, om eens wat over de Mac te leren: www.macmiep.nl
Voor jullie weer onzin overnemen!

Wellicht dat er inderdaad Mac gebruikers zijn die virussen dan wel spyware op hun machine aantreffen. Het artikel vergeet dan echter te melden dat dit òf Mac OS 9 gebruikers zijn die dan dus met een OS dat al 5 jaar terug door Mac OS X is opgevolgd òf virussen/spyware voor de pc betreft. Tot nog toe zijn er immers geen virussen/spyware die actief zijn op een Mac bekend.

Geachte,

ik heb grote twijfels bij uw artikel. Ik lees onder andere over virussen en spyware voor Mac. Voor zover ik weet, en ik ben al jaren Mac-gebruiker, bestaat er geen enkel virus of spyware voor het Macplatform.
Gebruikers schuiven, als het eens misgaat, vaak snel de schuld op virussen of spyware, terwijl dit meestal een bug is of zelfs de schuld van de gebruiker zelf.

Waar u dus vandaan haalt dat er tot 5% Mac-gebruikers virussen heeft gevonden op de Mac, is mij dus een groot raadsel. Of het moet hier over Windows-virussen gaan, maar dan kan u dat er gerust bij vermelden.

Jammer dat het onderzoek niets over Linux-gebruikers weet te vermelden. Wie computers gebruikt moet weten wat de risico's zijn van het operating-systeem. MSWindows scoort qua risico's het hoogs Dat is niet alleen te wijten aan de grootte van de gebruikersgroep. Waarom zou je bij een leverancier van operating-systemen eigenlijk niet de schade kunnen verhalen? Dat doet de consument toch ook bij andere ondeugdelijke producten?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-08-09T12:07:00.000Z Redactie Computable/PCM
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.