Strijd om toegang tot kernel woedt voort

Dit artikel delen:

Het conflict van McAfee en Symantec versus Microsoft over Windows Vista lijkt voorlopig niet van de baan. Beide kampen graven zich in.


Vorige week publiceerde ceo George Samenuk van McAfee al een open brief in de Financial Times waarin hij Microsofts aanpak neersabelt. Ook is de Europese Commissie ingeschakeld om te onderzoeken of hier mogelijk sprake is van oneerlijke concurrentie. Microsoft ontkent dit met klem en benadrukt zijn klanten de helpen.

“Natuurlijk is hier sprake van oneerlijke concurrentie”, legt Mike Dalton, president EMEA van McAfee boos, maar rustig uit. “Wie Vista installeert, krijgt gelijk de melding of het niet de eigen producten van Microsoft wil aanschaffen. Dat lijkt me voor een besturingssysteem een duidelijk geval van oneerlijke concurrentie." De Windows-producent zegt gebruikers simpelweg keuze te bieden. 

McAfee's Dalton maakt zich echter meer zorgen over het onderdeel PatchGuard, dat de kernel van Vista afschermt. "De achterliggende gedachte van Microsoft is dat het de kernel beschermt tegen indringers. We weten echter dat PatchGuard al is gehackt nog voordat de definitieve versie op de markt is. Je kan er dus zeker van zijn dat er in de toekomst nog veel meer aanvallen op diezelfde kernel komen."

"Wanneer wij met onze producten op een legale manier toegang tot de kernel willen, komen we niet verder. Je kan zeggen dat Microsoft op deze manier de kernel opengooit voor de slechteriken maar de ‘good guys’ bewust buitensluit. Dat is een onaanvaardbaar risico voor zowel grote als kleine gebruikers." Ook deze klacht wordt door Microsoft – en enkele andere antivirusleveranciers – tegengesproken. Antivirus zou prima kunnen werken zónder toegang tot de kernel. 

McAfee heeft echter al contact opgenomen met haar grote klanten en ze geadviseerd niet over te stappen op Vista voordat de kernel ook voor bedrijven als Symantec en McAfee is te beschermen. “We vertellen onze klanten dat ze door Vista te installeren een ontzettend groot risico lopen en dat het niet alleen maar gaat over onze concurrentiepositie. Hier dreigt een realistisch gevaar dat niet mag worden onderschat.”

Dalton wil overigens niet ingaan op de reacties van diezelfde klanten. Hij meent dat het daar nog te vroeg voor is, maar dat velen zich wel serieus zorgen maken. Volgens Ilias Chantzos, verantwoordelijk voor overheidsrelaties en publieke zaken bij Symantec, is PatchGuard inderdaad een serieus risico. “Toegang tot de kernel is voor ons absoluut van levensbelang. Alleen als je daar legaal toegang toe hebt, kan je ‘m beschermen." 

"Verder praten we over een hausse aan conflicterende meldingen die gebruikers over zich heen krijgen. Dit soort meldingen zijn voor een gebruiker erg verwarrend. Iedereen weet wat voor ellende ervan komt wanneer twee firewalls achter elkaar staan. Deze problemen zijn vergelijkbaar en veel gebruikers zullen vervolgens onaanvaardbare risico’s nemen door deze dan maar helemaal uit te schakelen.”

Volgens Chantzos zijn er op dit moment nog geen tekenen dat Microsoft zich ook maar iets van de klachten van leveranciers of van de Europese Commissie aantrekt. "Als we alleen al kijken naar het verleden waar werd geëist dat de Windows Media Player uit het besturingssysteem zou worden gehaald, dan kunnen we concluderen dat Microsoft bereid is hard en lang te vechten voor z’n positie."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-11T08:25:00.000Z Mark Nieuwenhuizen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.