Broncode Amerikaanse stemcomputers weer op straat

Dit artikel delen:

Nadat een vroegere Democratische senator uit Maryland in de V.S. vorige week een deel van de broncode van de stemcomputer in haar staat per post ontving, ligt de beveiliging van online stemmen in Amerika opnieuw onder vuur.

Cheryl Kagan, die in het verleden senator was voor de Democratische partij, speelde de broncode door aan beveiligingsexperts. Deze concludeerden dat de broncode nauwelijks verschilde van een versie die al in 2003 via Google op een open website voor iedereen vindbaar was. De software is gemaakt door Diebold, dat niet alleen de stemcomputers leverde aan Maryland, maar ook aan drie andere Amerikaanse staten. Experts beweren dat wanneer kwaadwillenden de broncode in handen krijgen, ze deze relatief gemakkelijk kunnen misbruiken om verkiezingsuitslagen te vervalsen. Daarom is het des te verontrustender dat onbekenden de broncode per post verstuurden aan Kagan.

Ook in Nederland bestaat ongerustheid over het gebruik van stemcomputers. De actiepgroep ‘Wij vertrouwen stemcomputers niet’ maakte begin oktober bekend software te hebben geschreven waarmee een stemcomputer van Nedap kan worden gekraakt. Tijdens een live hack in de Balie werd deze software gedemonstreerd. Volgens de actiegroep is de Nedap-computer niet beveiligd tegen manipulatie en fraude en is het kiesgeheim er niet mee gewaarborgd. De eerlijkheid en controleerbaarheid van de verkiezingen op 22 november is volgens de actiegroep dus in gevaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Met dit verschil dat in Nederland ervan wordt uitgegaan dat juist het (kunnen) publiceren van de broncode kan aantonen dat de stemmachines veilig zijn. (om zo de security by obscurity valkuil te vermijden).
Het is echter de fabrikant van de stemcomputers die vindt dat zijn software de proef van openheid neit kan doorstaan.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-24T10:28:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.