Microsoft is gevaar voor privacy van gebruikers

Dit artikel delen:

Volgens de Public Interest Research Group en de Centre for Digital Democracy is de online tracking-technologie die Microsoft gebruikt om het online gedrag van zijn gebruikers te analyseren een bedreiging voor de privacy van de gebruikers en moet de softwaregigant per direct met de technologie stoppen.

De beide lobbyorganisaties hebben hun beklag gedaan bij de Federal Trade Commission (FTC) en eisen dat Microsoft, maar ook andere softwarebedrijven die online tracking-systemen gebruiken, geen gebruik meer mogen maken van de technologie.

In de 50-pagina's tellende klacht staat dat gebruikers niet, of onvoldoende, geïnformeerd worden over het gebruik van deze technologieën. Er wordt onder meer 'geklaagd' over welke gegevens worden verzameld door de bedrijven, waarvoor en voor wie. Volgens de beide organisaties verzamelen bedrijven met de tracking-technologie zoveel informatie dat ze bijna elke stap die een gebruiker online maakt, kunnen volgen. Zelfs wanneer ze geen persoonlijke gegevens zoals een naam, adres of telefoonnummer hebben. De organisaties zeggen dat Microsoft de grootste overtreder van de privacywetgeving is en dat de FTC dan ook als eerste hard moet optreden tegen de softwaregigant.

Microsoft ontkent de beschuldigingen en zegt dat het de privacy van de gebruiker juist zo goed mogelijk beschermt. Zo kunnen gebruikers onder andere de complete tekst van Microsofts privacybeleid op elk van zijn websites lezen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Privacy" is een overgeschat concept... Als je niets te verbergen heb, moet je je niet veel druk maken over je "privacy". Credit card nummers?... Het is keer op keer bewezen dat de credit card kwitanties in je vuilnisemmer een hoger risico vormen voor privacy. Bovendien iedereen weet dat 100% privacy krijg je door je totaal te isoleren... Hey, ik krijg zojuist een idee: Laten we nu de afvalbak of afvalzak producenten beschuldigen!!! Zie je de analogie (wink).

Er is een verschil tussen Privacy en Security, welke mijns inziens hier door elkaar worden gehaald. Privacy is de mate van onzekerheid omtrent de identiteit van de Persoon/Groep/Bedrijf/ etc bij een onbevoegde. Security is de mate van onzekerheid van de informatie bij een onbevoegde. En er is mijns inziens een probleem met de Privacy als een onbevoegde partij actief de acties van een Individu/Groep gaat beinvloeden, bijvoorbeeld storen of blokkeren. En dat is bijvoorbeeld het geval met het hierboven gegeven voorbeeld van de Credit Cards. In het recente verleden bijvoorbeeld hebben onbevoegde instanties de banktegoeden van partijen geblokkeerd, alleen op basis van gegevens welke verzameld zijn met dit soort tracking technologie. Bovendien bleken de getrokken conclusies op basis van de informatie welke verzameld was met de tracking technologie totaal onjuist, met alle gevolgen voor de betrokkenen...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-02T10:58:00.000Z Redactie Computable/PCM
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.