OPTA legt spammer hoge boete op

Dit artikel delen:

Het Nederlandse bedrijf ID2001 moet een boete van 55.000 euro betalen voor het verspreiden van ongewenste reclamemailtjes. OPTA verwacht dit jaar meer sancties op te leggen, ook aan spywarecriminelen.

Gisteren maakte OPTA-voorzitter Chris Fonteijn bekend dat zijn organisatie weer een hoge boete heeft opgelegd aan een individuele spammer. De man in kwestie, directeur van het bedrijf ID2001, verstuurde twee jaar lang ongewenste reclamemailtjes en verhulde daarbij zijn identiteit. Hij reed daarvoor regelmatig met zijn laptop langs woonhuizen en logde steeds in op onbeveiligde draadloze netwerken. OPTA noemt dit ´wardriving´ en vindt het aanleiding voor een boete van 55.000 euro. Fonteijn: "Het bevestigt maar weer hoe belangrijk het is dat consumenten hun internetverbinding beveiligen. Consumenten moeten zich bewust zijn van de gevaren van internet."

De boete volgt op een eerdere waarschuwing van OPTA en is de op één na hoogste die de waakhond aan een privépersoon oplegde. Afgelopen februari moest een andere spammer 75.000 euro betalen. In beide gevallen werd de instantie op het spoor van de overtreder gezet door de vele klachten op de website spamklacht.nl.

Verder maakte OPTA bekend dat er diverse onderzoeken lopen tegen spywarecriminelen. De instantie verwacht dat later dit jaar sancties zullen volgen. Fonteijn presenteerde een rapport waaruit blijkt dat Nederland de derde verspreider van spyware ter wereld is. Dit komt volgens hem voornamelijk doordat vrijwel geen enkel ander land zoveel breedbandverbindingen gebruikt als Nederland. Breedbandinternet is handig bij het versturen van spyware.

Eerder dit jaar bleek dat de Nederlandse aanpak van spambestrijding, met een klachtensite, actieve opsporing en het opleggen van boetes, zo succesvol is dat de Europese Commissie het als voorbeeld ziet voor andere lidstaten.

Zie ook www.computable.nl/nieuws.jsp?id=1895955

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-05-10T10:38:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.